Bregnene stod i stram givakt langs veikanten da jeg ruslet oppover Seterlia. Et tydelig tegn på at nå tror mange på sommeren.

Botaniker og turkamerat Arild Krovoll sier det er strutseveng jeg har tatt bilde av. Bra! Planter har jeg nemlig lite greie på.

 

220603bFiol.jpg

Fjellfiolene hadde det hustrig i dag med litt vind, lett yr og rundt 10 plussgrader. Men mer sommervarme kommer nok etter hvert.

 

220603cYr.jpg

Slik så det ut på toppen av Seterlia denne tredje junidagen i 2022. Snøen ligger ekstra lenge akkurat her. Ellers var det bart i marka denne dagen.

Markaturer gir makeløse opplevelser: Selv om turtraséen er velkjent, blir ikke turopplevelsen den samme på hver tur. Det er det fine!

 

220603dBur.jpg

Jeg har mange fuglekasser i Langlimarka. Ikke alle er like ettertraktet som bolig for fuglene. Her var det ingen som holdt til i år. Litt merkelig!

Jeg kom til å tenke på Eivind Kringstad (1950-2018) fra Fræna, som hadde laget en svært kreativ tursti, eller opplevelsesrute, til fjellet Skoften, 368 moh. Eivind hadde blant annet hengt opp flere forseggjorte fuglebur langs stien. Da vi var der, 14. mars 2014, stod det "Ledig" på en av fuglekassene. Det er mulig at fuglene i Fræna er glupere enn småfuglene som flakser rundt i Rindal.

 

220603eBekk.jpg

Pallene i bekken i Lassengdalen hadde blitt ført vekk fra sin faste plass av flomvann. Min enkle jobb var å slepe pallene opp til sin tiltenkte plass, hvor de kunne være til nytte. Denne bekken kan vokse seg voldsomt stor og stri. Noen ganger kan det faktisk være vanskelig å komme seg over bekken. 

 

220603fJuv.jpg

Det er flere bratte og trange bekkedaler i Langlimarka. Bekkevannet strømmer til slutt ned i det langstrakte juvet hvor vi har Litlbøllu og Bøllu. Denne bekken starter sin lange ferd til Surnadalsfjorden fra området nedenfor Moasetra (Negardsmosetra). Lurer på hvor lang tid det tar.

 

220603gTre.jpg

Min ferd ble nokså kort. Begynte å gå fra Fagerhaugen nede i Seterlia og snudde ved Knapphaugløa i nærheten av Litlbøllu. Fulgte den gamle seterveien (Kløvveien) på hele denne strekningen. Her rusler jeg over en fin og tørr fururabb. Perfekt som stitrasé! 

 

220603hKnapp.jpg

Dette ble årets første fottur til Knapphaugløa. Føler alltid en egen stemning når jeg kommer hit. Turstigruppa i Rindal IL la nytt tak på høyløa i 2010.

De som deltar i turopplegget "Trimpoeng", får 3 trimpoeng når de kommer til Knapphaugløa. Mange blir motivert for mer turgåing når de kan registrere turene sine på denne måten. Noe som selvsagt er prisverdig!

 

220603iVimpel.jpg

Jeg har jo en fast rasteplass ved Knapphaugen med sittebenk, bålplass og tak over hodet. All grunn til å la vimpelen henge høyt og fritt!

Også med tanke på at jeg gikk forbi denne plassen da jeg fikk bli med på en langtur til Moasetra i 1954. Sitter spikret i minnet!

 

220603jBlomst.jpg

Det blir nok skogsbær i år også. For mange en ekstra motivasjon for å ta en markatur. Den trangen har jeg aldri vært plaget av. Når jeg plukker bær, går de rett i munnen. Store og fine blåbær synes jeg frister mest. Smaker utrolig godt på en lang høsttur i marka. 

 

220603kSti.jpg

Kaldt og friskt oppkommevann gjør også godt for en turgåer. Sjekket i dag oppkommet ved seterveien i Seterlia. God og sunn drikk!

På noen få dager er dette oppkommet blitt helt omringen av alt det grønne. Det var virkelig sommerlig i Seterlia i dag!