Min form for utemiddag er lettvint kokkelering ved et bål i skogen. Et trivelig tidsfordriv! I dag satte jeg kursen mot Børsetliin.

 

220224d-sol.jpg

Krysset Bøllu ved Kvennhusøya og gikk opp til Dammen. Ei svak sol prøvde å komme seg over tretoppene. Ingen snømangel!

De bratte Børsetliin vender mot nord og ligger i skygge midt på vinteren. Men det er ingen grunn til å droppe turer, selv om sola ikke viser seg fram.

 

220224c-kongler.jpg

For meg blir det vanligvis 2-3 turer ukentlig til Dammen. Men noen er her hver dag hele året. Ekornet storkoser seg når det er enorme mengder med grankongler. Bruker litt tid på å gnage av kongleskjellene for å få tak i frøene. Belønningen er nødvendig vinterkost for denne akrobatiske gnageren.

 

220224e-sti

Fra Dammen fortsatte jeg østover til fôringsplassen min. Fulgte et gammelt krøtterråk. Om vinteren lager jeg et solid tråkk ved å gå til fots, på truger eller ski. Liker nok best å rusle etter råket når det er snøfritt. Kyrne er blitt borte, men elgen er her fortsatt.

 

220224f-foringsplass

Solstrålene lyste så vakkert mot fôringsplassen da jeg kom dit. Og småfuglene var på plass som vanlig. Kjekt å følge med på fuglelivet!

Et flaggspett-par har vært her lenge. Også i dag hørte jeg tromming på en gammel gadd (et dødt furutre). Spettene trommer på ulike måter når det gjelder styrke, tempo og lengde på trommeseriene. Vi kan høre hvilken art det er hvis vi kjenner til dette.  

Spetteartene kan også identifiseres ved å lytte til lokkelydene. Flaggspetten har et kort og skarpt "kikk", mens kvitryggspettens "kikk"-lyd har lavere tonehøyde og er ikke så skarpt som hos flaggspetten. Så den ikke, men i dag hørte jeg faktisk en kvitrygg. Velkommen tilbake!

 

220224h-treet

Da jeg var her 14. april 2020, blåste det noe forferdelig. Høye graner og andre store trær svaiet fram og tilbake i vindkastene. Skremmende! Plutselig hørte jeg et brak rett bak meg. Tok en rask piruett og så at ei diger bjørk deisa i bakken så snøen fauk rundt den.

Bjørka ligger der fortsatt. Vi ser den nederst på dette bildet. Nedsnødd, men ikke glemt. I dag, derimot, var det vindstille og én minusgrad. Og etter hvert kom også sola for fullt. En fin februardag!

 

220224i-middagen

Bestandig koselig å sette seg ned ved et bål. Vi kan drive med både kaffekoking og middagslaging. Og samtidig glede oss over naturen. En av mine favoritter som middagsrett er Fjordlands "Sweet & Sour, Kyllinggryte med jasminris". Mange merkelige ord, men smaken er utmerket. Å fikse litt middagsmat og varm drikke på turer, er en hyggelig aktivitet.

Jeg sliter med å finne noe bedre å bruke tida på i vinterskogen.

 

220224j-kart

Kort vei fra Tøfte via Børsettrøa til Dammen. En lett tur som jeg kan ta i all slags vær og føre. Godt å komme seg ut!

Som før fortalt, har gangbrua over Bøllu ved Kvennhusøya kollapset. Når det er flom i Bøllu, er det svært krevende å komme seg over elva. Løsningen da er å gå fra Vargøya. Dit går det en privat bilvei. Tidvis også vinterbrøyta. De i Utistua har sagt vi kan få parkere der.

Greit med vinterturer, men nå ser jeg fram til vår, varme og noen lange fjellturer. Gleder meg til det!