170902b-kart.jpg

Så ble det omsider en tur til Rødsetsetra! Har bare lest om denne spesielle setra høyt til fjells, og sett den på lang avstand fra Børsetkjerringa på Ålvundeidet. Ble ikke skuffet! Fortsatte turen oppover til Rødsetkinna. Et ypperlig utsiktsfjell!

 

170902c-Rødset.jpg

Rødset (Røset) i forgrunnen. På bildet blir parkeringsplassen (for turer til Flånebba og Rødsetsetra) til venstre for gården ved nærmeste bekk.

 

170902d-Ålvund.jpg

Utsikten øker vanligvis i takt med høydemetrene. Høy topp bak til høyre er Vassnebba (Grånebba). Årammen nede til venstre.

 

170902e-rogn.jpg

- Høyt henger de, og sure er de, sa reven. Opprinnelig var det snakk om druer (i Æspos fabler). Lite med druer på Ålvundeidet, dessverre. Så her hadde reven fått et kjempeproblem. Trolig helt uløselig.

 

170902f-seterhus.jpg

Så dukket husa opp! Ved enden av en bratt skogsvei. Turen startet med en sti fra P-plassen. Det var bare å sette seg ned og nyte stunden!

 

170902g-hus.jpg

Børsetkjerringa bak mønet, med Vassnebba til venstre og Viromkjerringa (Øyakjerringa) til høyre. Interessant å se fjella herfra!

 

170902h-hus.jpg

Rødsetsetra var i bruk fram til 1951. Husa er blitt restaurerte, slik at de ytre sett er slik de engang var. For dette omfattende arbeidet fikk familien Rødset Sunndal kommune sin kulturpris i 2002. Og i 2006 mottok de kulturlandskapsprisen fra Møre og Romsdal fylke. Når man rusler rundt på setervollen skjønner man fort at disse utmerkelsene var vel fortjent. Virkelig prisverdig! 

 

170902i-Rødsetsetra.jpg

Etter en lang matpause i finværet på den gamle seterplassen, ruslet jeg videre oppover etter en sti som starter bak seterhusa.

 

170902j-Viromdalen.jpg

Ser her oppover Viromdalen og mot topper og tinder ved Innerdalen. Store deler av turen gikk mot sola, og følgelig ble det en del diffuse motlysbilder. Slik som her.

 

170902k-Flånebba.jpg

Kom nokså fort til et fint utsiktspunkt. Bildet er tatt mot den høyreiste Flånebba. Har vært der to ganger. Utmerket utsikt! Satset på Rødsetkinna denne dagen. Gikk videre uten sti.

 

170902l-lerk.jpg

Fikk plutselig se et høyt og skjevt tre (8-9 meter høyt) oppe på snaufjellet. Merkelig! Ja, ja. - Den som intet våger, intet vinner, heter det jo. Godt motto! Dette treet har tydeligvis vunnet kampen mot naturkreftene. 

 

170902m-lerk.jpg

De nederste greinene lå mot berg eller på marka. Treet tilhører trolig lerkslekta, som omfatter flere arter. Hvor nærmeste slekning til dette lerketreet befinner seg, har jeg ingen anelse om. 

 

170902n-utsikt.jpg

Etter å spekulert på hvordan et lerketre kunne overleve så høyt til fjells, nådde jeg toppen på Rødsetkinna. Fantastisk utsikt! Vi ser over Sunndalsfjorden mot Trolltinden og Åbittinden. 

 

170902o-fjord.jpg

Utover Sunndalsfjorden, med bl.a. Eidsøra og Rødsand. Jeg hadde gått sakte oppover mot toppen. Mye å studere! Å kunne nyte utsikten sammen med en matbit, passet derfor perfekt.

 

170902p-Øksendalen.jpg

Øksendalen. Derfra kan man velge mellom spennende topper og turruter. Supert med sol, men kan skape problemer for fotograferingen. Men: Turopplevelsen er viktigst! Det man opplever i øyeblikket. Blir ofte mange av dem på en fjelltur.

 

170902q-Vinnufj.jpg

Sandvikdalen (nesten midt i bildet), med Dronningkrona opp til venstra. "Dronninga" troner høyt der oppe, mens "kjerringene" ligger lavere i terrenget.

 

170902r-Sunndalsøra.jpg

Fra Rødsetkinna mot Sunndalsøra. Rypebærbladene forteller oss på en vakker måte at det er blitt høst. Det ble mange flotte opplevelser denne septemberdagen i Sunndal. Denne nettsida er min "tur-minnebok". Kjekt å ha i framtida! Håper også at noen som følger med, finner tips til nye turmål.