200625b-skilt.jpg

Kjørte min kjære Rav 4 til Innerdalsmerket i Todalen. Ikke så ravgale å kjøre en liten time for å få en lang fjelltur. Forlot bilen rundt halv elleve. Glovarmt!

 

200625c-kart.jpg

7,8 km å gå fra Innerdalsmerket til Bjøråskaret. Stigning 943 høydemeter. Bjøråskaret ligger mellom Todalen i Surnadal og Innerdalen i Sunndal.

 

200625d-sti.jpg

Lettgått terreng opp til Taløysetra (Talgøysetra). For det meste tørr sti. Turistlina mellom Todalen og Innerdalen er fra slutten av 1800-tallet.

 

200625e-figur.jpg

En gammel kjenning. Trolig noe eldre enn fotografen. Har gått her både til fots og på ski mange ganger. Denne turen ble min fjerde tur helt til Bjøråskaret. De to første turene gikk fra Innerdalen. Hadde med seks spreke tolvåringer i juni 1981. Tredje tur fra Todalen, og nå altså den fjerde fra samme sted.

 

200625f-ruin.jpg

Siste setersommer på Taløysetra var 1931 eller 1932. Her har tusenvis av fotturister tatt en kvilepause på den krevende ruta mellom Todalen og Innerdalen.

 

200625g-skaret.jpg

Mye snø oppover til Bjøråskaret! Det trasige med all denne snøen var utallige småbekker som rant like under snøoverflata. Måtte være på vakt hele tida. Fort gjort å tråkke gjennom og kanskje skade anklene på kvasse steiner. Gikk ikke fort, nei!

 

200625h-utsikt.jpg

Omsider oppe på Bjøråskaret, 1178 moh. Fenomenal utsikt! Skuer mot Tåga langt bak til venstre. Videre Tårnfjellet med Innerdalståret foran. Giklingdalsvatnet i midten og Trolla oppe til høyre. Fryktinngytende topper! Klokka viste 18.00. NB: Innerdalen er skjult på bildet.

 

200625i-skygger.jpg

Dette bildet ble tatt halv elleve om kvelden. Skyggene begynte å krype oppover Trolla og Skarfjellet. Planen var å teste en feltduk jeg hadde hatt liggende et par år. Blir nok lagt tilbake! Jeg synes duken ble veldig fuktig og klam innvendig. Mye kondens! Nei, for meg er det bedre å bruke en sommersovepose, enkelt liggeunderlag samt et trekk rundt soveposen hvis det er kjølig. Trenger jo ikke telt på varme sommernetter uten nedbør.

 

200625j-Skjerdingfj.jpg

Rundt midnatt så jeg plutselig at Skjerdingfjellet ble opplyst av solstråler. Merkelig! Innerdalen og fjella rundt dalen lå i skygge. Måtte sjekke dette!

 

200625k-solnedgangen.jpg

Gikk til det høyeste punktet på Bjøråskaret og fikk se et fantastisk lys bak Sulå i Surnadal. Å se det der og da er jo mye bedre enn å kikke på bilder etterpå.

 

200625l-nattmat.jpg

Etter denne åpenbaringen passet det med litt nattmat. Kokte opp vann og tok en matbit. Klokka var kvart over ett, og termometeret viste 13 plussgrader. Men hva skulle jeg gjøre de neste timene? Sove bort sommernatta? Hm! Lurte på når soloppgangen kom i Innerdalen. Så dårlig ut kl. fire, så da pakket jeg sammen tingene mine og begynte å rusle tilbake. Behagelig temperatur å gå i! Hadde en mistanke om at det ble stekvarme utover dagen. Og det ble det!

 

200625m-Snøfj.jpg

Gikk om Stikk UT!-posten nede i skaret for å avfotografere koden. Ikke lenge etterpå kom de første solstrålene og lyste opp Snøfjellet. Flott fjell!

 

200625n-blål.jpg

Så enorme mengder med blålyng som blomstret. Vakkert syn det også! Like imponerende som høye fjelltopper. Naturen er mangfoldig! Et rødstilk-par ved Tristeinan ble veldig irritert på turgåeren som kom ruslende. De prøvde å lokke ham langt vekk fra stien. Helt greit! De hadde vel avkommet sitt i nærheten.

Klokka åtte var jeg nede ved bilen. Hadde brukt beina mye, så det var en lettelse å la motorkrefter sørge for en enkel avslutning på en litt spesiell tur.