Satte fra oss bilen ved Stamnessetrin, som ligger opp for nordenden av Granasjøen på Nerskogen. Dette er Oppenegardssetra, trolig ei av de eldste setrene på Nerskogen. Dokumentert seter her i 1723. Avslutta seterdrifta rundt 1970.
Gikk fra Stamnessetrin etter turstien mot Heverfallsetra. Her ved Stenmann. Bak til venstre ser vi Salåthøa (Svarthetta). Litt av Granasjøen i forgrunnen.
Blålyng. Enorme mengder i full blomst langs turstien.
Ullvier. En fryd for øyet!
Etter å ha gått gjennom en sommergrønn bjørkeskog, kom vi opp i vierbeltet. Nørdstfjellet i bakgrunnen. (Vi hadde en Tirsdagstur til Nørdstfjellet.)
Og så kom vi fram til ei reinrosehei. Fantastisk flott! Reinrosa vokser på løs, kalkrik grunn. Fylkesblomst for Sør-Trøndelag. Blomstrer tidlig om våren.
Utsikt mot Stavåvatna, Ilfjellet lengst bak. Botaniker Arild kan "alt" om fjellplanter! Jeg maste og spurte om blomsternavn. Borga tenkte på andre ting.
Vi gikk videre etter turstien. Supert turterreng! Refshuskollen til venstre og Resfjellet i bakgrunnen. (Vi har hatt en fellestur til Refshuskollen også.)
Gullmyrklegg og fjellnøkleblom. Svært tidlig blomstring i år. 2-3 uker tidligere enn normalt i disse fjellstraktene. Nokså spesielt!
Rynkevier. En sikker merkeplante på kalkholdig grunn.
Rødsildre, som er avblomstret (30. mai 2018). Sørgelige saker!
Dette bildet av rødsildre ble tatt 15. juni 2017 på Nonshøa ved Skarvatnet i Oppdal.
Vi snudde ved et reinrosefelt mellom Nørdsfjellet og Brattskarven. En helt utrolig dag for "blomsterjakt"! Arild fant to orkidéer på vei tilbake: koralrot og småtveblad. Tidlig det også! Må være ekspert for å se disse små plantene. Selv noterte jeg ned årets første observasjoner av noen fugler: tårnfalk, småspove, steinskvett, enkeltbekkasin og trolig smålom (på lang avstand). Ja, ja. Ingen sensasjon, akkurat. Vi får drive med det vi er interessert i.
Det ble en ekstra lang turdag. Sola var i ferd med å gå ned da vi omsider kom ned til Stamnessetrin. En dag full av spennende opplevelser. Helt topp!