180414b-sti.jpg- Jeg gikk meg ut i skogen en vårdag i april, sang vi på skolen. Og mange har gjort som i sangen! Selv tok jeg en rolig vårtur til Trodalen, en fraflytta gard ved Trongfjorden. (Kart på det siste bildet.)

 

180414c-Flessa.jpgJeg kjørte til Flessa og gikk etter den gamle stien utover langs stranda til Trodalen. Lett og interessant tur!

 

180414d-sti-stein.jpgBarna fra Bøkleppen brukte denne stien den gangen de måtte til Flessa for å gå på skole. Lang skolevei!

 

180414e-Båtvika.jpgDroppet avstikkeren ned til Båtvika denne gangen, men tar med et bilde fra en fellestur, 10. mai 2016. Båtvika hadde god havn og var et fjordsenter i sin tid. I 1840-åra var det både handel og gjestgiveri her. På Båtvikneset er det gravhauger fra bronsealderen. Så her har det foregått mye i tidligere tider.

 

180414f-foss.jpgTjuvåa fosser ned fra fjellet. Et fantasipreget sagn sier at navnet kommer av at elva "stjal" to seterjenter som falt utfor fossen.

 

180414g-sjø.jpgTjuvåa stuper ned i sjøen i Trodalsbukta. Bildet er tatt fra naustplassen som Trodalen hadde. Naustet ble ødelagt av en storm for en del år siden.

 

180414h-sti-mur.jpgFra naustplassen går det en bratt vei på vel 100 høydemeter opp til Trodalen. Imponerende byggverk! Sjøen var jo en viktig ferdselsåre før i tida.

 

180414i-Trodalen.jpgTrodalen ligger 118 moh. Garden var i drift inn på 1950-tallet. De hadde både sag og bekkekvern like i nærheten. Store steinmurer viser hvor husa stod.

 

180414j-spiring.jpgKnoppene på en busk ved våningshuset viser at naturen har begynt å våkne til liv igjen. Oppløftende syn!

 

180414k-fjøsruin.jpgTragedie på Trodalen: I 1775 ble bonden Knut drept av en bjørn, trolig den fryktede "Mannbjønnen" som herjet i dette området på den tida. Knut tok en kornstaur og ville jage bamsen vekk fra fjøset, som vi her ser restene av. Slik ble det fortalt videre: "Men da han uforsigtig forfulgte den lidt fra Gaarden og som der syntes, har stukket i Bjørnen den spidse Ende der fandtes blodig, vendte den om og dræbte Manden."

 

180414l-stue.jpgTrodalen har ei lang historie som går flere hundre år tilbake. Men nå er det over 60 år siden folk og fe forlot denne gamle garden.

 

180414n-skilt.jpgFra Trodalen går det en sti (seterveien) til flere nedlagte setrer i fjellet: Båtviksetra, Trodalssetra, Flessasetra og Vikasetra. Vi kan få en fin rundtur ved å gå fra Trodalen til disse setrene og derfra følge en merket sti (også en setervei) som går rett ned til Flessa. Akkurat nå ( 14.04.2018) er det for mye snø i høyden til at denne rundturen kan anbefales. Tar med to bilder fra en tidligere tur i stedet:

 

180414o-OT-furu.jpgKjentmann Odd Trodal og "Sittartollå" ved seterveien fra Trodalen til Trodalssetra, 27. juli 2010. Mange seterveier har såkalte "Kvilarsteinar".

 

180414p-turgåere.jpgPå Trodalssetra traff vi en familie som ikke visste hvor de var. Noe de lurte fælt på! De hadde bare startet å gå etter en merket sti fra Flessa. Men Lars Magnar og John hadde svaret til turgåerne på "villspor". Kanskje ikke så dumt med kart på helt ukjente plasser?

 

180414q-stubbe.jpg- Og på en liten stubbe tok jeg meg en liten hvil, står det videre i vårvisa. Det gjorde jeg også, den 14. april. Denne dagen fikk jeg oppleve liflig sang fra bokfink, rødstrupe, måltrost, gransanger og andre våryre fugler. På Flessa prøvde tjeld og fiskemåse å lage et slags fuglekor. Kraftige stemmer, men ellers et meget enkelt og amatørmessig "kor" i forhold til sangfuglenes tonekunst.  

 

180414r-svaner.jpgTo svaner svømte til fjæra for å slurpe i seg vann fra en bekk. Godt valg! Saltvann er heller ikke min favorittdrikk.

 

180414s-sjøen.jpgTilbake til Flessa. Blikkstille sjø, sol og varme. Det ble en virkelig vakker "vårdag i april"!

 

180414t-kart.jpgStien fra Flessa til Vikasetra og Flessasetra er ikke inntegnet på dette kartet. Jf. den anbefalte rundturen. Men om ikke så lenge forsvinner snøen i seterområdet. Å satse på en vårdag i mai er heller ingen dårlig idé!