190510b-bil.jpg

Kjørte hjemmefra litt før halv seks. Begynte å gå fra P-plassen ved Garbergsberget kvart på seks. Sju varmegrader, oppholdsvær og vindstille.

 

190510c-kart.jpg

Garbergmyra naturreservat er på 322 dekar. Ble fredet i 1990. Jeg har gått over myrområdet på ski to ganger. Dette ble min første fottur. Spennende!

 

190510d-sti.jpg

Naturstien er knapt 2 km lang. 10 poster med informasjon langs stien, som er godt merket.

 

190510e-sol.jpg

Og så kom morgensola! Alltid en strålende opplevelse!  Da jeg tok bildet, ble jeg underholdt av dvergfalk og gluttsnipe. En god opplevelse dét også!

 

190510f-Garberg.jpg

Ser mot gården Garberg, hvor husene er fredet. Var i lang tid skysstasjon på veistrekningen Nordmøre-Trøndelag.

 

190510h-tømmerhytte.jpg

Ei lita tømmerhytte ute på myra. Inne er det sittebenker langs veggene. Greit for de som vil komme under tak og slappe av litt.

 

190510i-slåttemyr.jpg

Gammel slåttemyr ved hytta. Formålet med å opprette dette naturreservatet var å sikre en floristisk og vegetasjonsmessig svært variert myr. Som det heter på fagspråket. Muligens umulig å si det på en enklere måte. Eller?

 

190510j-Garbergsmyra.jpg

Ikke så merkelig at det er vått på ei myr. Her ligger det solide planker, men de er nå skjult av smeltevann. Gikk fint å komme seg over med høye fjellsko.

 

190510k-pause.jpg

Klokka sju gikk jeg opp i bjørkeskogen for innta en bedre frokost. Vel, det var bare brødskiver, kamille-te og noe søtt til slutt. Smakte godt i finværet. Hadde flott taffelmusikk også! Besørget av måltrost, gjerdesmett og gransanger. Sistnevnte kalles sanger. Egentlig en veldig dårlig sanger med sitt kjedelige tjipp tjapp, tjipp tjapp. Himmelvidt forskjellig fra løvsangerens dalende tonerekke. Løvsangeren sluttet seg til sangkoret litt senere. Supert! 

 

190510m-infoplakat.jpg

Tuslet videre og studerte en ny infoplakat. Tanken bak er sikkert at folk skal lese teksten. Ikke noe problem! Men å huske alt, er nok mye verre.

 

190510n-kilde.jpg

Eksempel på såkalt kildeframspring. Må vente en stund før det blir blomstring hos spesielle planter. Men hvitveisen var på plass!

 

190510o-slåttemyr2.jpg

Ei gammel slåttemyr. Siden 1996 er trær og busker blitt tynnet ut eller fjernet fra området. Her skal det slås regelmessig med 4-6 års mellomrom. 

 

190510p2-Garberg2.jpg

Før jeg kjørte hjem, gikk jeg opp på Garbergsberget. Da jeg kom på toppen, hørte jeg en vendehals i nærheten. På mobilen har jeg fuglelyder og fuglesang. Spilte av lyden til vendehals i 5-6 sekunder. Reaksjonen kom momentant! Vendehalsen fløy nærmere og var opphisset over  inntrengeren. Fuglens ensformige ty-ty-ty-ty ble mer intenst, tempoet økte. Sky og sjeldne fugler kan bli skremt vekk av slik avspilling. Bør derfor ikke gjøres!  

Fugler observert 10. mai 2019: skjor, trane, trepiplerke, gråtrost, svarttrost, rødvingetrost, måltrost, dvergfalk, kråke, enkeltbekkasin, gluttsnipe, gjerdesmett, gransanger, løvsanger, bokfink, bjørkefink, jernspurv, vendehals og gulspurv. Tils. 19 fuglearter. Godt fornøyd med morgenturen min! 

 

190510s-bekkeblom.jpg

Soleihov, også kalt bekkeblom og maiblom. Mai er en måned med dyrebare dager. Heldigvis har vi mange maidager igjen!