11. mai 2023

- Å kjenne historien til stiene du går på og kulturminner du ser, gir en økt dimensjon til turen, sier Åse Bitustøl, seniorrådgiver hos Riksantikvaren.

 

230511bBjørk.jpg

Bjørka stod høyreist med sin hvite stamme og viste fram vårgrønne blad og rakler på garden til Ole Flessen. Jeg så fram til en ny vårtur fra Flessa!  

 

230511cMur.jpg

Barna på Bøkleppen og Trodalen gikk i sin tid på fastskolen her på Flessa. Kjempelang skolevei! I forgrunnen ser vi litt av husmurene som skolen stod på. I dag er det ei infotavle her og snuplass for biler. Veldig mange kommer til Flessa for å gå til Trodalen. Et meget poplært turmål! 

 

230511fBakke.jpg

Den gamle ferdselsveien mellom Flessa og Bøkleppen snor seg fram i et ulendt terreng med bratte berg, dype kløfter og tunge motbakker. Det er lagt ned enormt mye arbeid for å gjøre stien farbar og trygg. Solide steinmurer støtter opp stien på mange plasser.

 

230511hRast.jpg

Tok en matpause på lunningsplassen ved Båtvikelva. Varmt og vindstille i dag! Vi ser Nesøya som stikker ut i Stangvikfjorden og fjelltopper på rad og rekke i bakgrunnen. Det høyeste fjellet bak Nesøya er Smisetnebba (1176), et grensefjell mellom Tingvoll og Sunndal.

 

230511iElva.jpg

Etter pausen ruslet jeg videre etter skogsveien (tømmerveien) som går oppover langs Båtvikelva. Har gått her tre ganger tidligere.

 

230511jLøerester.jpg

Et skrøpelig spor etter markaslåtten i Nessadalen. På min første tur hit, hadde de ikke bygd skogsveien så langrt. Likte meg bedre her da!

 

230511kSkjel.jpg

Framme ved Nessa-skjelet (Nessa-setra). Huset ble restaurert i 1992 som et minne om gammel storhetstid i Nessadalen.

 

230511lSkilt.jpg

I Nessadalen lå det i 1600- og 1700-åra to markagarder, Surn(a)dalsnes (Nesset) og Haugen. Både Nesset og Haugen ble trolig fraflytta sist på 1700-tallet. Den siste brukeren på Surndalsnes, Nils Ellingsen, døde i 1780.

 

230511mPlass.jpg

Etter at disse gardene ble nedlagt, ble eiendommene seterplass for Trodalen og Flessa. De hadde hvert sitt fjøs og felles seterskjel, som vi ser her.

 

230511nBygg.jpg

Seterskjelet var ei gammel røykjestue som ble flytta hit fra den nedlagte Nessa-garden. En spennende severdighet, kan vi trygt si.

De som vil vite mer om disse interessante setertraktene, finner mange detaljrike opplysninger i boka "Seterbok for Åsskard" av Bernt Bøe.

 

230511oSnø.jpg

Planen var å fortsette til toppen på Tømmerlundlia. Jeg skjønte det var en del snø i den bratte, nordvendte baklia. Lite å bry seg om!

 

230511pUtsikt.jpg

Tilbakeblikk mot Nessadalen med Nessaskjelet. Ubegripelig mye har foregått i denne dalen gjennom flere hundre år. Mesteparten av det som har skjedd, får vi aldri greie på. Blir bare spekulasjoner. Vi får glede oss over fortidsminner vi fortsatt kan se og forstå! 

 

230511qStein.jpg

Satte meg ned på min faste hvileplass oppe på Tømmerlundlia, som jeg kaller "steinbenk med moseteppe". En god og fredfull plass!

 

230511rKart.jpg

Mange fine turmuligheter med start fra Flessa. Har markert en rundtur som jeg selv liker godt. Får sett og opplevd mye på den turen! 

 

230511sFlessen.jpg

Tilbake til utgangspunktet etter å ha tuslet rundt i marka i mange timer. Rakk selvsagt å få med meg mer en bare gamle kulturminner. Slik som vakre vårblomster. Fikk også observert nye trekkfuler, årets første for min del: strandsnipe, svarthvit fluesnapper og løvsanger. Virkelig artig!

En markatur i mai er en makeløs opplevelse!