180624b-brakker.jpgVi startet å gå fra Sagatun i Øvre Surnadal. Her er det nå brakker i forbindelse med byggingen av Surna trafostasjon høyt oppe i lia.

 

180624c-dam.jpgDen gamle seterveien fra Setra til Setersetra gikk oppover på høyresida (vestsida) av Grytbekken. En skrøpelig demning vitner om nedlagte aktiviteter.

 

180624d-setersti.jpgSeterveien oppover fra Sagatun er rasert pga. omfattende tømmerhogst og bygging av anleggsvei opp til plassen hvor trafostasjonen skal stå. Vi ser litt av stien her (hvite prikker). På den andre siden av veien er seterstien urørt. Der har folk og fe gått år etter år i den lange perioden med seterdrift.

 

180624e-kulvert.jpgGrytbekken renner nå gjennom en kulvert under anleggsveien, et armert betongrør, ca 2 m i diameter. Trolig stort nok for en flomstor bekk.

 

180624f-setra.jpgDet passet perfekt med en lang matpause på Setersetra. Det var ekstra mye å studere underveis, for området ovenfor Sagatun er ikke til å kjenne igjen. Setersetra er i dag ei selvbetjent turisthytte (KNT). Ei renovering og skånsom ombygging har gjort at det gamle seterhuset vil stå i mange år framover.

 

180624g-torhjelm.jpgLike ved setra vokser det store mengder med tyrihjelm, som trives på næringsrik jord. Tyrihjelm kan bli opptil 2 meter høy! 

 

180624h-engmarih.jpgFra Setersetra fortsatte vi østover i retning anleggsområdet. På ei myr oppdaget vi en liten "tass", en fin fargeklatt blant visne grasstrå. Den lignet litt på skogmarihånd, men den er jo større og kraftigere. Etter turen kontaktet jeg min botanikk-ekspert, Arild Krovoll, som mente det var engmarihånd. Ja, vel. Da lærte jeg noe nytt denne dagen også. Får håpe at det har festet seg i pensjonist-hjernen. Har dessverre ymse erfaringer med akkurat det. 

 

180624i-vadeplass.jpgVi krysset Grytbekken for å komme inn på seterveien til Harangsetrin. Gikk nedover etter denne stien og kom til anleggsområdet. PS: Verken Inger, Helge eller fotografen ble tatt av vannmassene. Hadde neppe gått så bra under en vårflom.

 

180624j-anlegg1.jpgDet er enorme dimensjoner på anleggsområdet. Kostnadene er vel også enorme. Hvem skal betale for det hele? Strømkundene er kanskje et godt tips?

 

180624k-anlegg2.jpgPå dette oversiktsbildet ser i Honstadknyken i midten lengst bak og litt av Surnadal ved høyre bildekant. Her får vi altså Surna trafostasjon. 

 

180624l-bilder.jpgDe som er spesielt interessert i dette kjempeprosjektet, finner informasjon på statnett.no og Syltern.no (med bilder fra veibyggingen).

 

180624m-vintergrønn.jpgSlutter med noe som ikke er menneskeskapt, og som er mye vakrere: Vintergrønnfamilien består av flere arter. Tror dette er perlevintergrønn. Litt usikker!

 

180624n-skogmarih.jpgVi fikk en trivelig og spennende søndagstur. Både regn og plagsomme insekter var fraværende. Helt greit! Mye å kikke på og glede seg over, slik som orkidéer. Vakre på bilder, men enda bedre å oppleve dem ute i naturen. De blomstrer for fullt i disse dager!