Fredag 8. november 2024
Kjørte etter Folldalsvegen fra Kvammen i Øvre Surnadal og parkerte i Bjørnsledet. Substantivet led (stum d!) betyr en åpning i gjerder, steinutgarder, torvutgarder, osv. Sperringen kunne f.eks. være grind eller løse stokker. Ledet i Bjørnsledet lå nær Foldaflaugan.
Vi kan se rester etter en torvutgard som gikk fra Bjørnsledet og over myrene mot Børsetbogsvatnet. Utgarden skulle hindre at krøtter fra Bekkerseterlia fikk tilgang til godt fjellgras på slåtteteigene på sørsida av Børsetliin.
Folda fosser gjennom et dypt og vilt juv ved Bjørnsledet. Her tar elva en sving før den etter hvert renner sakte ut i Surna.
Seterstien gikk gjennom ledet oppe på stupkanten. Jeg har hørt om seterfolk som var redde når de gikk akkurat her.
Ei seterbudeie som gikk på den skumle seterstien på stupkanten, snublet og falt ned i ei lita kløft, et hakk i bergveggen helt øverst. Hun fikk tak i noen busker og klarte å krabbet opp til stien. Etterpå ble plassen kalt for Kjerringhakket.
Ottar Aunebakk (1927-2017) viste meg en gang Kjerringhakket. Hans uttale var hakket, ikke haket. En landmåler med oppdrag i Folddalen i 1880-åra, fikk høre denne dramatiske historien av kløvkarer som fraktet utstyret hans. Han skrev senere om denne hendelsen i ei avis.
Gikk østover fra Bjørnsledet om kom til et stidele. Akkurat her kom seterstien fra Børset til den gamle Børsetsetra i Bekkerseterlia. Vi fant den svake stien for mange år siden og satte opp noen merkepinner. Ingen har bruk for denne stien i dag.
Skrivemåten og uttalen på stedsnavn har alltid vært et vanskelig tema. Nok om det! Har satt på noen navn som ikke fins på ordinære kart.
Fra stidelet går seterstien først langs en bekk. Små, stilleflytende og gjerne dype myrbekker kalles løk. På Kleive har vi f.eks. Løkan.
Ved bjørka har det vært et stakkstø. Det vil si en høystakk-plass. Jeg fikk denne opplysningen av Asbjørn Børset.
Her krysset seterstien Bogsvassbekken nedenfor utløpsoset i Bogsvatnet. Stien er overgrodd, men mulig å finne, spesielt i bratte bakker.
Bogsvatnet forbinder jeg med hyggelige fisketurer sammen med faren min. Vi ruslet fra Liahytta med lange bambusstenger for å prøve fiskelykken. Etterpå ble det ofte nystekt fisk i ei gammel stekepanne. Smakte fortreffelig! Gode opplevelser forsvinner ikke fra minnet.
For få år siden fant jeg en plass nær Bogsvatnet hvor det vokser tranebær. Artig! Ei plante som kan brife med vintergrønne blad.
Kom først til Aunbakkseterstølen. Bildet er tatt fra tufta hvor seterfjøset stod. Seterskjelet, hvor folket bodde, ser vi spor etter lenger opp.
Matrikkelen fra 1723 forteller bl.a. dette om Aunebakk: "Har sæter aparte for sig selv på gårdens leiebol". Leiebol betyr å leie jord. I dette tilfellet hadde Aunebakk seterhus på eiendommen til Børset. Senere fikk Aunebakk seter på Gråhaugen.
I 1723 hadde de to Børsetgardene felles seter i Bekkerseterlia. Seterdrifta opphørte rundt 1860, men fortsatte på den nåværende Børsetsetra litt lenger inne i dalen. Den tilhører Austigard Børset.
Seterskjelet på Bekkersetra ble flytta til nysetra. Fjøset på Bekkersetra stod fremdeles i 1923 da to karer fra Børset drev med tømmerhogst i lia bak setra. De kokte kaffe inne i fjøset. Var nok uforsiktige med varmen, for da de senere kom tilbake, var fjøset nedbrent.
Kikket på planter langs veikanten før jeg tok matpausen på rastebenken i Bjørnsledet. I et fint høstvær!