Denne turen har jeg tatt mange ganger. Før gikk vi gjennom en granskog på første del av turen. Fulgte den gamle seterveien. Bildet: 17. februar 2017.
Etter omfattende tømmerhogst ser det slik ut der seterveien gikk ovafor Sagatun. Sørger ikke! Granskog har aldri vært mitt favorittområde for turgåing.
Det er blitt bygd en anleggsvei høgt oppe i lia. Seterveien / turstien forsetter ved skilta. Enklest å kjøre hit og gå herfra. Stor parkeringsplass.
Minimalt med snø langs stien, men mange issvuller. Lurt å være godt skodd! Da kan vi gå trygt og avslappet hvor som helst.
Anleggsveien går til en ny trafostasjon. Fotografert noen hundre meter nedafor Setersetra. Været: Noen få plussgrader. Slapp å fryse!
Vi ser ikke Setersetra (også kalt Sætersetra) før vi kommer til stølen. Seterdrift kjent fra 1723. Siste år med setring var 1945.
Seterfjøset er borte, men novsteinene ser vi fortsatt. Seterskjelet er blitt ombygd til hytte. Fungerer i dag som selvbetjent turisthytte (KNT).
Lite snø på seterplassen akkurat nå. Hard, og stedvis isete skare. Men veldig lett å gå på. På slikt føre bruker jeg solide stegjern.
Dette bildet tok jeg 10. desember 2014. Mye løssnø. Likevel ganske enkelt å ta seg fram. Kunsten er å gå sakte. Ikke så slitsomt da.
Setersetra sett fra stien i Blomlia, 5. mars 2014. Det går en merka tursti fra Sagatun til Setersetra og videre til Grytvatnet og Vindøldalen. For en del år sia gikk jeg på ski fra Sagatun til Grytvatnet. Mange bratte bakker. Veldig bratte! Hadde ikke klart en slik tur i dag. Var visst sprekere før.
Men nå tilbake til dagens tur, 21. desember 2020. Har prikket inn turruta. Gikk fra Setersetra til Bronin. Tenkte å ta en lang pause blant furutrær.
Bronin: Flertall av bron = brun, kant på et høydedrag, fjellkam. Fant en fin plass med mye god bålved. Her ville jeg sitte lenge i finværet!
Det var bare å legge seg på ryggen i lyngen og nyte stillheten og bålvarmen. God og mett. Gaddgreiner brenner lenge og avgir mye varme. Perfekt!
Tyttebær råtner ikke som andre bær om vinteren. Har en syrlig smak. Tyttebær inneholder benzosyre, et vanlig konserveringsmiddel. Nesten utrolig!
Som vist på kartet, tok jeg en annen vei ned til Sagatun. Gikk et stykke etter anleggsveien. Her ser vi mot Øvre Surnadal. Litt av Rindal langt bak.
Utsikt mot Moen og Mo kirke. Kom til bilen etter å ha ruslet rundt i fire timer, inkludert en ekstra lang pause. En kort tur på årets korteste dag!