180727b-vei.jpgKjørte et stykke opp i Vindøldalen og begynte å gå fra Øykjadalen. Kom fort til den merkede turstien til Svarthammar´n. Det går en merket setervei fra bygda (Sandbrauta) opp til Honnstadsetra. Ikke langt fra seterplassen starter en tursti som er merket helt til Svarthammar´n. Første del av dagens tur gikk i skyggefull løvskog. Bildet er tatt i Raudmelen. Her går turstien etter en gammel anleggsvei som ble bygd da høyspentmaster ble satt opp i området.

 

180727c-bær.jpgSatte meg på benken på toppen av Raudmelen, slukket tørsten og tok bilder av skrubbær. Mange ting virker vakrere på nært hold!

 

180727d-bekk.jpgDet ble en varm dag! Men ikke så plagsomt varmt. Verre nede i bygda! Mange bekker på turen. Vannet i denne vesle myrbekken smakte ekstra godt.

 

180727e-sti.jpgTurstien går over flere fine fururabber. Veldig trivelig å gå her!

 

180727f-Rindal.jpgUtsikten ble bedre og bedre! Her ser vi mot Øvre Surnadal og Rindal.

 

180727g-sildre.jpgEn sildrebekk i dobbel forstand. Vakkert med gulsildre, men vannet i bekken smakte ikke godt. For stilleflytende og kom fra snøsmelting lenger oppe.

 

180727h-utsikt-R.jpgOppe på Svarthammar´n. Kristen Mogstad satte opp kasse med turbok, 22. juli 2007. Da hadde han brukt to somrer på å rydde og merke turstien. Fortjener takk for det! Fra Øykjadalen til Svarthammar´n er det bare 3,8 km å gå. En kjempeflott tur i et variert naturlandskap! Toppen ligger 705 moh. Rindal ligger øverst i dalføret.

 

180727i-utsikt-S.jpgUtsikt mot Surnadal og Surnadalsfjorden. Vakker bygd! Selv en rindaling må bare innrømme dét!

 

180727j-berg.jpgHøyt og stupbratt fra toppen og ned til Svartvatnet.

 

180727k-Svarth.jpgSvarthammar´n sett fra nordsida av Svartvatnet. (11. august 2017)

 

180727l-Kjelås.jpgLuftig sitteplass! Noen ganger er det helt greit å bare være fotograf. (25. august 2015)

 

180727m-molte.jpgPlanen var å gå til Tellibekken via Lomtjønna. Smakte utmerket med noen molter på turen. Spiste også en del blåbær. Passet godt i varmen!

 

180727n-rute.jpgLomtjønna midt i bildet. I midten bak har vi Bollen ved Vindøldalen. 

 

180727o-furutrær.jpgSom sikkert mange har registrert, liker jeg ekstra godt å vandre i gammel furuskog. Der føler jeg at tida på en slags måte har stått stille. 

 

180727p-Lomtjønna.jpgNede ved Lomtjønna. Stedsnavn med Lom- i førsteleddet knyttes vanligvis til fuglen lom, hevdes det. Vi har utallige tjern og vann som begynner med Lom-. Det må ha vært en enorm bestand med lom før i tida. Virker merkelig! En annen forklaring, kanskje bare spekulasjoner: Navnet har muligens en forbindelse med "lo" (gno.), som kan bety "engslette ved vatn" eller "lysning, åpen plass" ( i skog). Passer i alle fall på mange plasser med små tjern. 

 

180727q-Primus.jpgRast og kaffekoking ved Tellibekken, et av høydepunktene på turen. Gass egner seg best på sommers tid, etter min mening. Vannet koker opp på få minutter. (Også forbud mot åpen ild i deler av året.) Et tips: Bruk en original brenner (Primus). De er dyre, men er verdt pengene. Jeg har prøvd en billig brenner, en enkel etterligning. Spinkle greier og mindre effektiv enn Primus-brenneren.  

 

180727r-turgåere.jpgMange kaffedrikkere! Bildet er fra Kløvvegmarsjen, 13. august 2011. Denne årlige marsjen går etter den gamle kløvveien fra Surnadal til Vindøldalen.

 

180727s-skodde.jpgKløvvegmarsj i skodde, 4. august 2012. Årets marsj (2018) går på samme dato, 4. august. Starter fra Rabban ved Vindøldalsvegen, kl. 10. Avsluttes ved Røsta (seter), hvor det vanligvis er matsalg. Ikke utenkelig at det blir levende musikk også.

 

180727t-finvær.jpg30. august 2014 hadde vi finvær på hele turen. Gangtid med pauser er 5-6 timer. Passende tempo! Anbefaler å ta denne turen!

 

180727u-bekken.jpgLite vann i Tellibekken nå (27. juli 2018). Kløvvegen går over bekken akkurat her. Jeg fortsatte fra Tellibekken etter den gamle seterveien nedover til Øykjadalen. Super rundtur! En tur jeg gjerne kan ta flere ganger. Mer spennende å gå i et variert landskap med ulike naturtyper enn å traske av sted over endeløse og ensformige fjellflyer for å slite seg opp på en fjelltopp. Det er nå min mening da. Ser ikke bort fra at det er mulig å gjøre begge deler. 

 

180727v-seter.jpgSeterfolk, kyr og kløvhester passerte Mausetsetra på sin vei til Vindøldalen. Gjennom en lang setersesong i denne fjelldalen produserte de viktige melkeproduker, som ost og smør. Det er noe jeg ofte tenker på når jeg rusler rundt på disse traktene. I en helt annen tid, og uten noen forpliktelser. Utbyttet fra mine fjellturer er gode turminner. En rolig rusletur til fjells er altså ikke så dumt!