2. november 2021

Været viste seg fra sin beste side på den andre dagen i november. Ingen grunn til å sitte inne i finværet!

På ingressbildet har vi Grønneset (med hytta) i forgrunnen og Bøkleppen langt bak. Sett fra naustplassen som tilhørte Grava, rett ned fra våningshuset. Vi tok en lang matpause på noen fine svaberg i strandkanten.

 

211102b-skilt

Vi kjørte til Bøkleppen (i Surnadal) og parkerte på Orahaugen, like før vi kommer til gardshusa på Bøkleppen. Tok på oss fjellsko og sekk og begynte å gå etter den gamle ferdselsveien fra Bøkleppen, som går helt til Flessa.

 

211102b2-kart.jpg

Vi hadde tre turmål, for å si det slik: Stølen, Grava og Trodalen. Vi fulgte den gamle stien ned til Grava. Har markert den vanlige turstien.

 

211102c-vei

Brei og solid vei fram til Stølen, deretter god sti. Dette var i sin tid skolevei for barna på Bøkleppen som gikk til fastskolen på Flessa. 

 

211102c2-info

Her står det litt om hva som har foregått i dette området før i tida. Veldig vanskelig å sette seg inn i for de vokser opp i våre dager.

 

211102d-murer

På Stølen er det grunnmurer etter et stort hus med tilhørende låvebru eller kjørebru. Hva har foregått her? Hva har plassen blitt brukt til?

Vi snakket med Bernhard Bøklep (på Bøkleppen) før vi la ut på vår vandring. Han er godt kjent i dette området. Men Stølen er et stort mysterium! Han fortalte at heller ikke bestemora hans visste hva Stølen var blitt brukt til. Så dette er uten tvil en eldgammel plass. 

 

211102e-HEF.jpg

Det er flere interessante plassen i nærheten av Stølen: Går vi rett ned til sjøen, kommer vi til Mosesholet (Berget). Vi ser ei lite hustuft nede ved stranda. Legger vi i vei oppover den svært bratte lia ovenfor Stølen, kan vi etter en slitsom tur se Gravasetra foran oss. Denne seterstien fra Grava til Gravasetra var alt for bratt for kyrne. De kom seg opp til setra øst for Gravakammen eller fra Trodalen.

 

211102f-Grava1

Etter en del spekulasjoner om Stølen, fortsatte vi vår vandring. Og havnet plutselig i Grava. Det vil si en fraflytta gard nede ved Trongfjorden. Vi kan trygt fastslå at støgguhuset (våningshuset) er falleferdig. Fjøset hadde klappet helt sammen. Likevel, det var et historisk sus over stedet, for å bruke en klisjé.

 

211102g-Grava2

Det er nesten utrolig at de fant levelige forhold på en slik plass. Nå er både folk og fe blitt borte, men de har etterlatt seg flere tydelige spor. Ved fjøsruinen lå det en rusten plog, og vi så bærbusker. Ellers måtte folk i gamle dager utnytte alt hva naturen kunne gi dem.

 

211102h-lav

De som bodde her, sanket dyrefôr på mange plasser. På denne grasenga var det enorme mengder med lav. Ikke alt er dødt i Grava!

 

211102i-Trodalen1

Fortsatte fra Grava til Trodalen. Også en nedlagt gard (1952). De som er interessert, finner mye stoff om Trodalen i ulike kilder.

 

211102j-trioen

Vi satte oss på den solide steintrappa og kunne nyte en nydelig høstdag. Kaffe og eplekake smakte ekstra godt utendørs. 

 

Turer langs Trongfjorden

211102k-busken

Som nevnt før, liker jeg å holde en viss oversikt over turene mine. Før jeg glemmer dem! Jeg noterer nemlig ikke ned turene jeg tar, og har ikke bilder fra alle. Kan være kjekt å tenke tilbake på når beina har gjort sitt. Da må det være lov å mimre litt om tida som har gått.

Oversikt over antall turer langs Trongfjorden, inkludert dagens tur: Bøkleppen-Trodalen 5 turer, Grava 3 turer, Gravasetra også tre turer, og én tur til Mosesholet. Samt 3 eller 4 turer til Trodalen fra Flessa. Kan også ta med én tur til Bølia. Håper på flere turer i dette området!