Skiturer, 1. desember 2010 og 12. februar 2013

Jeg gikk sakte oppover langs Jøla en strålende desemberdag i 2010. Hovedmålet var Åsetra, en plass jeg aldri hadde vært på før.

Så det var med spenning og forventning jeg ruslet langs den islagte elva. Lurte virkelig på hva jeg fikk se på denne turen.

 

130212bElveis.jpg

Et vidunderlig syn! Sol og nysnø - med mørke berg som en fin kontrast i vinterlandskapet. Både lett og trygt å gå på elveisen.

 

130212cGravSamisk.jpg

Solstrålene var også på vei mot Gravura, en samisk boplass. Skimter litt av Jøla i forgrunnen. Oppe til høyre den karakteristiske Gråhåmmåren.

 

130212fGravura.jpg

En fin februardag tre år senere kom jeg på nytt til Gravura. Utgangspunktet var også denne gangen P-plassen ved Resdalsveien sør for Resvatnet.

 

130212gSpor.jpg

Like før vi kommer til Åsetra, er det et stort oppkomme ved elvebredden. Oppkommevannet, som kommer fra en underjordisk vannåre, renner ned i Jøla. Denne plassen hadde også en oter funnet fram til. Men den var trolig mer opptatt av fisk enn geologi.

 

130212hSeterhus.jpg

Vi kom etter hvert fram til Åsetra. Store mengder med løssnø på denne turen, som er slitsomt i lengden. Men nå skulle ha en lang matpause! 

 

130212hSetra2.jpg

Gamle seterplasser har en sterk tiltrekningskraft på mange av oss. Og denne setra ligger jo også på en veldig idyllisk plass.

 

130212iSkispor.jpg

Planen var å gå tilbake om Hattan. Vi brøytet oss spor oppover bratte bakker. Det ble lettere da vi plutselig fant et solid skispor. Som gikk helt til Hattan. Kaller det flaks! 

 

130212jHattan.jpg

Tok en liten pause på Hattan. For meg var det litt spesielt å stå der: Var her et par ganger på 1960-tallet. Den ene gangen overnatting sammen med fem andre ungdommer. Gode minner!

Det vel slik at enkelte turer liker vi bedre enn andre. Skiturene mine til Åsetra og Hattan er opplevelser jeg ikke glemmer. Husker dem godt!