180103b-kart.jpgMin første skitur i 2018 gikk til Bergslette(t) sør for Storholten på Rindalsskogen. Et område med gamle slåttemyrer. Den tradisjonsrike utmarksslåtten (markaslåtten) varte fram til etterkrigstida. Mye av dette ligger nå gjemt i historiens mørke. Men ikke alt er glemt! Jeg synes det er spennende å studere spor og minner etter denne omfangsrike utmarksnæringen.

 

180103c-Storholten.jpgSer tilbake mot Storholten. På veien til Snausen (nøkkelbom) var det faste skuterspor med et tynt lag med snysnø oppå. Lett skiføre, altså.

 

180103d-skilt.jpgFlott tiltak: Langs veien er det satt opp mange skilt med landskapsnavn og navn på slåttemarker. Det finnes ulike navn på slåtteplasser i utmarka rundt om i landet. Kan nevne slåttemyr og slette, som er vanlig i Rindal. Vi har f.eks. Storslettet og Litlslættet - eller Litjslittet, som vi uttaler det. Kartnavn stemmer ikke alltid med den lokale skrivemåten og uttalen.  

 

180103e-trær.jpgEn form for eldreomsorg? Den gamle gadden har i lang tid blitt holdt oppe av ei solid furu. Ikke dumt med en støttekontakt!  

 

180103f-Bergslette.jpgFramme ved Bergslettet. Slåttemyrene ligger på høyresida av veien. Veien til Snausen fortsetter gjennom skaret nedenfor berga. Tidligere var det et par bratte bakker på veien som ga gode muligheter for knall og fall på skareføre. Men for få år siden ble veien omlagt slik at de bratteste bakkene ble flatet ut. Så "nu går alt så meget bedre", som Kåre Willoch sa. Han hadde kanskje ikke skigåing i tankene. Det var nok noe mye viktigere det var snakk om.

 

180103g-berg.jpgSola begynte å lyse opp berg og tretopper. Disse berga ligger på vestsida av Middagsfjellet.

 

180103h-Tifjellet.jpgUtsikt vestover fra Bergslettet i retning Tifjellet. Alltid kjekt når sola dukker opp!  Spesielt trivelig på en kort og mørk dag i januar. 

 

180103i-bål.jpgTok matpausen på en liten fururabb hvor jeg hadde vært før. Kunne nyte både maten og sola på denne plassen. Jeg har hatt en plan om å gå opp på Middagsfjellet og lage middag. Høres jo flott ut! Men det er kanskje lurt å vente til det blir lengre og lysere dager. Årets første skitur ble passende lang denne januardagen. En god start på turåret 2018! Jeg ser fram til mange og varierte turer i naturen. Vil holde det gående så lenge kroppen fungerer!