I dag tenkte jeg å kjøre til Årnes ved Surnadalsfjorden og rusle oppover Årneslia (Årnesliene). Temperaturen hadde krøpet over 0 grader da jeg dro hjemmefra kl. 9.30. Det hadde tydeligvis vært kuldegrader om natta.

Rundt midten av april kommer det mange trekkfugler tilbake. Kjørte nedover Surndal´n og kikket etter fugler. Hva kunne jeg få se? Var heldig! Fikk mine førstegangsobservasjoner av flere arter: Noen traner spankulerte rundt med sine lange bein på et jorde ved Ranes. De bøyde den lange halsen ned mot bakken for å finne et passende formiddagsmåltid.

Etter å ha passert Glærum, så jeg en tjeld som satt helt stille på en stor stein i sjøen. Hadde vært interessant å fått vite hva den funderte over. Litt senere oppdaget jeg ei gås som beitet på ei grasmark nede ved sjøen. Litt langt unna, men jeg tror det var ei grågås. Blikket vekslet mellom veien og områdene rundt. Noe usikker bilkjøring, egentlig.

 

220414b2-hus

Kom omsider fram til Årnesgardene, uten en skramme på bilen. Parkerte ved Jørristua, hvor Svein Aarnes holder til. Han ville bli med på en tur i Årneslia. Helt supert! Han kjenner jo denne skoglia bedre enn de aller fleste.

 

220414b3-dikt

Hørte for første gang i år måltrostens muntre sang. Stemningsfullt! Registrerte også andre trekkfugler som dukker opp rundt midten av april: En liten flokk med gråtroster fløy hastig forbi, og en tårnfalk kretset lenge over meg. Den lurte nok fælt på hva som beveget seg nede på bakken. Lyttet etter gransanger, men hørte ingen. Litt for tidlig. Den pleier vanligvis å komme mot slutten av april. 

Så eller hørte også mer vanlige fuglearter som kråke, svarttrost, bokfink, spettmeis, rødstrupe og kjøttmeis.

Men nok om fugler denne gangen!

 

220414d-vei

Fulgte veien som går fra Jørristua til Rønningan. Der er det en stor parkeringsplass. Var snødekt i dag. Svein Aarnes har ryddet, merket og skiltet enormt mange stier og skogsveier. Det er sant å si veldig imponerende! Fine rundturer er det flust av i Årneslia. NB: Denne fine og sørvendte skoglia ovenfor Årnes er blitt kalt Hamneslia. Det blir galt! Ingen på Årnes bruker dette feilaktige stedsnavnet. De sier Årneslia!

 

220414e-skilt

Skjønte fort at vi måtte tråkke oss fram i snø det siste stykket opp til Skogstua, som var dagens turmål. Gikk greit med rolig tempo!

 

220414f-spor

Fulgte fotspor som Svein hadde avsatt en dag tidligere. Snøen ble løsere utover dagen. Før den siste nysnøen kom, var det bart her.

 

220414g-Svein

En virkelig sprek pensjonist! Jeg måtte slite for å holde følge. Tok noen fotopauser, som selvsagt medførte hvilepauser. Passet bra i dag!

 

 220414h-utsikt

Før den siste, bratte bakken opp til Skogstua, satte jeg meg ned for å knipse et par bilder. Velger å kalle det nødvendige utsiktsbilder. Måtte jo nyte utsikten mot Årnes og Surnadalsfjorden. Helt klart! Følte meg mye sprekere etter fotograferingen.

 

220414i-hytta

Skogstua ble satt opp i 1970. Den er senere blitt påbygd og utvidet. En fin og spesiell hytteplass med flott utsikt. Trivelig sted!

 

220414j-Skogstua

Vi gikk inn i hytta, og Svein satte på kaffekjelen. Så serverte han rykende varm og smakfull kaffe. Vi satt lenge og pratet om så mangt. Folk som er opptatt av natur, turliv og lokal kulturhistorie, mangle aldri samtaleemner. En veldig hyggelig hyttetur!

 

220414m-fjord

Før vi begynte å gå nedover til Årnesgrenda, tok jeg et bilde innover Surnadalsfjorden med bebyggelsen ved enden på fjorden. Det høyreiste og snøhvite fjellet vi ser bak til høyre, er Honnstadknyken. Flott fjell! 

Turen til Årneslia ble en god opplevelse på en strålende påskedag, 14. april. Det vil si skjærtorsdag 2022.