Onsdag 22. mai 2024

Etter en lang og varm tur fra Åsskardhøgda, kom vi fram til Belesetra. Satte oss ned i skyggen for å innta mat og drikke.

 

240522bFjell.jpg

Skogsveien fra Åsskardhøgda er nylig blitt utbedret av setereieren på Dreyerstusetra. Stor forandring! Men likevel alt for bratt for vanlige personbiler. Veien skal gå helt inn til Dreyerstusetra hvor det blir parkeringsplass. Når prosjektet er fullført, stenges veien med bom. 

Men den flotte utsikten fra toppen av lia blir det naturlig nok ingen endringer på. Så den kan vi fortsatt nyte! 

 

240522cÅrstallet.jpg

Nedenfor setervollen på Dreyerstusetra (Dreierstusetra) står det ei gammel høyløe. På en av stokkene er årstallet 1856 risset inn.

 

240522dBlomst.jpg

Seterstølen er bratt og sørvendt, så der trives mange blomsterplanter. Dette er jonsokkoll. Nydelig på nært hold!

 

240522eDreier.jpg

Siste setersommer på Dreyerstusetra var 1948. Slåtten tok slutt et par år senere. I likhet med Olastusetra hadde de innlagt telefon.

 

240522fFjøs.jpg

Seterfjøset eksisterte fram til ca 1970. På låvedøra var det merker etter bjørneklør. En uvelkommen gjest!

I Seterbok for Åsskard av Bernt Bøe er det omfattende og detaljerte opplysninger om setrer og seterdrift i dette området.

 

240522gHaugen.jpg

Høyløa helt nederst på bildet og Skjeåhaugen bak. Tok en skitur til toppen 21. desember 2018. Brattere enn det bildet gir inntrykk av. 

 

240522hUtsikt.jpg

Utsikt fra Dreyerstusetra mot fjell, fjord og skoglier. De høyeste toppene har ikke blitt kvitt snøen, 22. mai 2024.

 

240522iHytte.jpg

På Bjørnebo fikk vi både kaffe og en hyggelig prat. Fruen i huset (hytta) har vokst opp på Bele. Bestandig interessant å snakke med lokalkjente personer. De kan informere om ting som ikke står på verken kart eller i bøker.

 

240522jBu.jpg

En eldre herre ved ei eldgammel bu. Passer bra sammen. Eieren Eva har fraktet opp materialer for å renovere dette vesle huset. 

 

240522kBeles2.jpg

Belesetra eller Hjelmsetrin består av Volla-Hjelmsetra og Jostu-Hjelmsetra. Bare hytter på stølen i dag.

De to Belegarden hadde også seter nærmere bygda (Hæmsetrinn). Vi var på begge seterplassene på en Tirsdagstur, 6. juni 2018.

 

240522lHjelmk.jpg

Her ser vi rett mot Hjelmkona fra Hjelmsetrin. Tre kjente topper ligger på rad og rekke i dette området: Hjelmen, Hjelmkona og Saufjellet. Personlig liker jeg best turen til Saufjellet - via Bæverfjordsetrin. Svært mye å studere på den turruta!

 

240522mVatna.jpg

Turistlina mellom Jøtulbu og Tverrlihytta går mellom Storbelevatnet og Midtvatnet. Blir til høyre i bildet.

I forgrunnen litt av de lange torvutgardene som omkranset seterplassen. Lett å se i terrenget hvis man bruker øynene godt.

 

240522nHvitveiser.jpg

Dette ble altså en ekstra varm maidag. Og gjøken kunngjorde med sitt ko-ko at den var klar for en ny sesong i fjellet. 

Fotturen vår ble på knapt 10 km. I tillegg bilkjøring. Så vi fikk utnyttet nesten hele denne maidagen til en fin fjelltur. Meget godt fornøyd!