3. oktober 2011

Jeg hadde hørt mye om Freikollen og sett toppen på lang avstand. Så nå var det tid for å ta en tur til dette populære fjellet ved Kristiansund by.  

 

111003a2Kart.jpg

Freikollen er et av de mest besøkte turmåla i hele Møre og Romsdal. Man kan komme seg til topps fra flere retninger.

Vi startet fra Vadsteinsvika (P). Fant en liten parkeringsplass inntil veien. Vi traff kun én turgåer på hele turen, ei lokalkjent dame. Hun mente at turruta fra Vadsteinsvika til Freikollen ga den beste turopplevelsen. Men det er et fåtall som velger den ruta. Kanskje fordi det er den lengste turen til topps.

 

111003bGrend.jpg

Gikk opp på Kuhaugen for å få et overblikk over Øvre Vadsteinsvika. Idyllisk plass! Her må det være fint å bo.

 

111003cØyer.jpg

Ruslet videre i retning Ørnlia for å se flere områder i fugleperspektiv. Den største og nærmeste av de tre øyene heter Amundøya. De to andre har treffende navn: Flatøya og Brattøya. Vi skuer her mot det jeg vil kalle et fantastisk flott kystlandskap.

Der vi gikk, var det en nokså utydelig sti med sporadisk merking. Bare kjekt å ha noe å spekulere på! Kom oss trygt til topps.

 

111003dVarde.jpg

Freikollen har mer enn 20 000 besøkende hvert år. En mye brukt tursti starter fra Bolga. Og en kortere, men brattere sti går fra Storbakken.

 

111003eByen.jpg

Telebilde av Kristiansund. Skimter Kirkelandet kirke ved venstre bildekant. Meget spesiell bygning. En virkelig attraksjon. 

Lett å forstå at Freikollen var godt egnet som vetefjell i sin tid. Enestående panoramautsikt.

 

111003fOversikt.jpg

I forrige artikkel skrev jeg om Valfjellet på Straumsnes. Slik ser fjellet ut fra Freikollen. De som vil unngå køgåing og folkeansamlinger til fjells, kan oppsøke Valfjellet eller Vettafjellet. To flotte topper i Tingvoll. Mye mindre trafikk der enn på Freikollen. Men - hver sin lyst!

 

111003Utsikt.jpg

Vi gikk samme vei tilbake. Dette kunne ha vært en perfekt plass for å dra i gang "Ut mot havet". Gjorde ikke det! Brukte stemmen til å snakke sammen.

I årenes løp har vi fått mange fine fjellturer. I Trollheimen, Romsdal og på Nordmøre. Gode minner forsvinner ikke!