180110b-Storholten.jpgGikk først opp til de gamle husa på Storholten (Midtstua). Storholtgardene har i nyere tid bygd nye hus lenger ned og nærmere bilveien (fv.65). Sola hadde ikke kommet opp da jeg stod på bakketoppen ved de tomme og forlatte gardshusa. 

 

180110c-skytebane.jpgJeg fortsatte videre i løssnøen til Skogen skytebane. Da jeg kom dit, kom også sola fram. Som bestilt! Der var det også skuterspor som jeg kunne følge videre. Merkbart lettere!

 

180110d-Sollia.jpgTok en avstikker til Sollia, som ligger et par hundre meter øst for skytebanen. Et svært så passende navn denne dagen! Sollia var bosatt fra 1850, og lange steinutgarder vitner om både slit og stor aktivitet i en svunnen tid. Fjøset stod foran våningshuset (stugguhuset). Sollia er blitt nedlagt som gardsbruk, og brukes i dag som fritidsbolig.

 

180110e-skiløype.jpgFra skytebanen fulgte jeg den gamle veien til Øverlia og videre oppover lia til skiløypa som går fra Haugen til Garbergsfjellet. Å gå etter oppkjørte spor, er selvsagt lettere enn å slite seg fram i motbakker med dyp snø. På bildet ser vi mot sørvest med blant annet Honnstadknyken i Surnadal, som stikker til værs som en spiss topp i bakgrunnen.

 

180110f-utsikt.jpgToppen nærmer seg! Her ser vi bortover mot Rørdalen og Lomunddalen. Til venstre i bakgrunnen (mot nordvest) har vi Ruten, et stort og høyt fjell på 1039 moh.

 

180110g-hytta.jpgSå dukket hytta opp på toppen av Garbergsfjellet, 604 moh. Den eies i dag av Rørvatnet Vel (i Rindal), og står alltid åpen. Et supert tilbud!

 

180110h-info.jpgHytta på Garbergsfjellet ble bygd av forsvaret for å følge med på flytrafikk. Senere ble den overtatt av privatpersoner, som brukte den som hytte. Deretter ble den kjøpt av Rørvatnet Vel, som ble stiftet i 1993. Restaureringen av hytta startet i 1994. Et stort arbeid. Og til stor glede for turgåere og skiløpere! (NB: Noen skriver Garbergfjellet, uten genetiv-s.)

 

180110i-Øverlia.jpgDet er ikke mange timer med sol først i januar. Jeg fikk de siste solstrålene da jeg passerte Øverlia på tilbaketuren. Husa på denne husmannsplassen kom bort på 1960-tallet, kort tid etter at den siste brukeren døde. Den merkede turstien fra Skogen skytebane til toppen av Garbergsfjellet går forbi Øverlia. En familievennlig tur på sommers tid!

 

180110j-hus.jpgSola hadde forsvunnet da jeg kom tilbake til det gamle stugguhuset på Midtstu Storholten. Men vi ser gjennskinnet på vinduene av solnedgangen i vest. Her var det liv og røre før i tida. Sola kommer garantert tilbake, men ikke drifta på denne plassen. Buskapen i Midtstua var i 1657 2 hester, 1 okse, 6 kyr, 2 ungnaut, 1 geit og 7 sauer. Stakkars geit!  For meg gjenstod det bare å renne nedover bakken til bilen. En lett avslutning på en skitur langs gamle boplasser. Alltid interessant å følge fotefar fra fortida, synes jeg. Og samtidig få litt trim og gode naturopplevelser!