7. oktober 2021

Vårt første turmål i dag var Hæverfallsetra (Heverfallsætra) i Rennebu. Dit kom vi ved å kjøre bomveien som tar av fra Gamle kongevei ved Sundsethåggån på Rennebuskogen. Bomveien er ca 4 km fram til setra. Seterplassen med gamle og vakre bygninger er en severdighet.

 

211007b-trio

Hæverfallsetra tilhører garden Sundset i Rennebu. Full drift på sommers tid. Da er det salg av melkeprodukter. Tilbyr også overnatting.

Jeg satt på denne trappa for mange år siden sammen med ornitologene Nils Røv og Ingvar Stenberg. Ingvar kartla fugler i Rennebu.

 

 211007c-sti

På denne høstturen fortsatte vi til Hevertjønna etter en utrolig flott og lettgått sti. Den er hellelagt på våte steder. Helt fantastisk!

 

211007d-hytte

Hytta Hevertjønna ligger ved et vatn med samme navn. Hytta er et laftet sælehus etter forbilde fra middelalderen, hvor veifarende og pilegrimer kunne overnatte. Halvparten av denne hytta består av ei årestue med ljore (røykåpning) i taket og sengebenker langsmed veggene. Den andre delen av hytta har en moderne utforming med vedovn, gassbrenner og vindu. 2-3 sengeplasser.

 

211007e-inne

I årestua kan man fyre på en åpen grue midt i rommet. Litt rart å tenke på hvordan folk hadde det i tidligere tider når vi ser dette.

 

211007f-toppen

Etter en lang matpause ved dette spesielle huset, satt vi kursen mot vårt tredje mål: Ramshøpiken. Skimter toppvarden i bakgrunnen.

 

211007g-toppvarden

Ramshøpiken strekker seg 1174 moh. Bratt det siste stykket, men greit å gå etter en god sti. Supert vær uten en eneste regndråpe. 

 

211007h-tilbake

Nærmer oss Hevertjønna (vatnet) på vei tilbake til Hæverfallsetra, hvor vi hadde bilen. (Det skrives både Hæverfallet og Heverfallet.)

 

211007i-pause

Ramshøpiken bak til venstre og Hevertjønna i midten til høyre. Vi brukte hele dagen og tok mange pauser, både korte og lange.

 

211007j-dam

Her går turstien over demningen i sørenden av Hevertjønna. I våre dager er damluka alltid stengt. Et lite minne fra ei anna tid.

 

211007k-seterhus

Og så var vi tilbake til Hæverfallsetra igjen. Etter en kjempefin turdag i rennebufjell. Vanskelig å få det så mye bedre på en oktoberdag.