Heldalen er nok den plassen i Rennebu hvor jeg har vært flest ganger. Èn påsketur på ski og ellers utallige turer både om våren, sommeren og høsten. Heldalen er en kjempeflott plass - og et godt utgangspunkt for lange fjellturer. Her ser vi Rogogjerdsetra og Haugasetra.

 

11gRogogj1.jpg

23. mai 2011

Rogogjerdsetra med den høyreiste Trollhetta i bakgrunnen. Denne setra er nevnt i 1811, men kan være eldre enn det. Rogogjerdsetra er fortsatt i bruk om somrene. Men gammeldags seterdrift er det slutt på. Etter at det kom bilvei til setra i 1973, ble det mulig å frakte melka ned til bygda.

Det er noe jeg har lurt på mange ganger: Hvor gikk seterveien fra Rogogjerd til Rogogjerdsetra? Det har jeg ikke fått klarhet i.

 

11jHus.jpg

Når jeg er på Heldalen, tar jeg gjerne en svipptur til Minnillkroken. Dette fine tømmerhuset ligger ved fjøset på Herremsetra. Faren til Arild Krovoll restaurerte Håggåsætra først på 1980-tallet. Arild har fortalt meg om setra og følelsene han har for stedet. Mange gode minner!

I Minnillkroken har jeg flere ganger stått og lyttet til blåstrupens fortryllende sang. Den mest spesielle naturopplevelsen fikk jeg da en tårnfalk fløy over hodet mitt med et bytte i klørne. Falken hakket løs på småfuglen mens den seilte over meg. Hakkingen tok nok raskt livet av byttet. 

Jeg håper på en ny vårtur til Heldalen og Minnillkroken. Sangkunsten til den fargerike blåstrupen er en veldig sterk motivasjon!