26. september 2023

Det har nærmest blitt en tradisjon med en septembertur til Heldalen, som ligger nordvest for Granasjøen på Nerskogen. Jeg har vært her en septemberdag i årene 2012, 2019, 2022 og nå altså 26. september 2023. I tillegg flere fotturer i andre deler av året. Bare én skitur.

 

230926bSeter.jpg

Tok en tur til Rogogjerdssetra før jeg begynte å gå fra P-plassen med infotavla. Lurte på om det var kjentfolk på setra. Men folketomt i dag.

Fortsatt husdyr på Rogogjerdssetra om somrene. Og mulighet for å kjøpe seterprodukter. Setra er nevnt i 1833, men er nok mye eldre.

 

230926cMerke.jpg

Fra Heldalssetrin går det en tursti til Jøldalshytta. Og fra parkeringsplassen er det fint å gå opp til Pikfjellet. En lett og populær tur. Traff flere turgåere i dag. Kjekt å snakke med likesinnede! Fra Pikfjellet kan man fortsette til Gråfjellet (i bakgrunnen), 1243 moh. En tur som anbefales!

 

230926dBlåbær.jpg

Blåbærsesongen er over, men nå kan vi nyte den fine høstfargen på blåbærbladene.

 

230926eSti.jpg

Avstanden fra P-plassen til toppen på Pikfjellet er 2,6 km. For det meste en god og tørr sti i et terreng uten bratte stigninger.

 

230926fUtsyn.jpg

Tilbakeblikk mot Rogogjerdssetra og nabosetra Haugasetra, som i dag er hytte. Skimter setrene midt i bildet.

 

230926gGråfjellet.jpg

Gråfjellet er et kjempeflott turmål! Jeg har vært på toppen fire ganger. De som har vært med meg, har blitt begeistret for denne turen. Vi gikk fra Minnilla nord for Sørøyåsen. Husker godt den gangen vi fikk se boltit med unger på kort avstand. En stor opplevelse!

 

230926hRypebærbl.jpg

Rypebærblad med høstfarge er et nydelig syn! Ekstra mye på ei flate et stykke nedenfor toppen på Pikfjellet. Pleier å ta en pause her.

 

230926iPikfj.jpg

Nærmer meg toppvarden, 999 moh., ifølge kart. Står 990 på varde-skiltet, og GPS-en min viste 1001 moh. Men dette er jo bare flisespikkeri. 

 

230926jVarde.jpg

Mye mer opptatt av den spesielle himmelen i dag, fin blåfarge med hvite skyer. I mine øyne et flott skue.

 

230926kSvarthetta.jpg

Synet av Svarthetta gjorde også inntrykk. Minnet om min ene tur dit er fortsatt høyst levende. Vanskelig å ta feil av Svarthetta med sin karakteristiske fasong. Satte meg ned ved pikfjellvarden med nistematen. Min femte tur hit. Et ypperlig turmål med vidt utsyn! 

 

H16Lang1.jpg

Denne store og langstrakte steinen kalles Langjørgen. Jeg har spurt mange om hvorfor den har fått det merkelige navnet. Har ikke fått noen forklaring. Ingen stor sak! Men det er bestandig interessant og spennende å spekulere litt.

Ved steinen er det benk og bålplass. Da jeg var her 9. september 2022, stekte jeg bacon og pannekaker. En trivelig aktivitet! Koste meg skikkelig med maten og gledet meg over stillheten ved Langjørgen. Kjempesteinen ligger litt utenfor stinettet.

 

230926nKroken.jpg

Utsikt fra Langjørgen mot setergrenda Minnillkroken. En idyllisk plass! Det skyggelagte fjellet oppe til høyre er Nørdstfjellet. Vi hadde en fellestur dit. Et utmerket fjell for alle som liker toppturer. Og slike turgåere er det mange av!

 

230926oBadartj.jpg

Stoppet ved Badartjønna på hjemveien. Vi som har deltatt på Tirsdagstur´n, har vært på nesten alle toppene vi ser her.

Og disse fristende fjelltoppene ligger der fortsatt. Fullt mulig med flere hyggelige og minnerike turer!