16. oktober 2011

Horja (Horga) har vært et såkalt vetefjell, et fjell som hadde en vete på toppen. Kort fortalt var veten en pyramideformet vedstabel som ble tent på for å varsle om fiender. Et flammende bål som lyste om natta, og et kjempebål med kraftig, svart røyk om dagen.

 

111016bKirka.jpg

Den enkleste turen til Horja er nok å følge turstien som starter i nærheten av Skålasenteret. Her ser vi ned til Røvika og Røvik kirke.

 

111016cMoldeby.jpg

Enda bedre overblikk! I midten Bolsøya med Bolsøybrua fra Skålahalvøya. Fra Bolsøya går det en undersjøisk tunnel, Fannefjordtunnelen, til Molde by. Vi kan beskue "Rosenes by" i bakgrunnen.

 

111016dHjelseten.jpg

Måtte jo få med Solemdalen (nærmest) og Hjelset, nabobygda til Kleive. Høyt hevet over bygdene, ser vi helt til venstre Snøtinden, som jeg har skrevet om tidligere. Ved høyre bildekant har vi Harstadfjellet, som kan by på en spennende flora.

 

111016eFjell.jpg

På vei til Horja kan vi også glede oss over synet av majestetiske romsdalsfjell. Ett av fjella er Kvitfjellet vest for Rødvenfjorden, om går innover fra Åfarnes. Beliggenheten gjør at Kvitfjellet er en storslagen utsiktstopp, 833 moh. Vi gikk dit etter stien fra Eidsbygda. Åfarnes ser vi i forgrunnen.

 

111016e2Info.jpg

Etter litt mimring er det på tide å konsentrere seg om dagens turmål. Bildene er fra min første tur til Horja. Senere tok jeg en ny tur med turfølge.

 

111016fTopp.jpg

Kjempefint å rusle bortover fra Kammen med den ruvende Horja foran seg. Bergflatene nederst på bildet passer godt som rasteplass.

 

111016gSeter.jpg

Svingte av fra turstien for å gå ned til Floviksetra. Som vanlig ville jeg oppsøke en ukjent seterplass. Med mange spørsmål: Hvor stod seterhusa? Hvordan ser seterstølen ut? Hvor gikk seterveien? Et det andre spor etter seterdrifta? Mange seterskjel er blitt ombygd til hytte i nyere tid. 

 

111016hSkilt.jpg

Døra var ulåst, så jeg smatt inn for å kikke meg rundt. På bildet kan vi lese litt om Floviksetra. Artig historie om "Skeivfotbjørnen"!

 

111016iBratt.jpg

Etter å ha tuslet omkring på seterstølen, fortsatte jeg til Horja. På det siste stykket til toppen går det en bratt sti på fjellgrunn, og en lettere sti gjennom skaret til høyre. Jeg fulgte den bratte stien opp, og den lette ned igjen. Gikk greit!

 

111016jToppunkt.jpg

Storslått utsikt fra toppen, 552 moh. Turen hit fra Skålasenteret er ca 4,8 km lang, med en stigning på 515 høydemeter. Flott turmål!

 

111016lKartet.jpg

Horja er et myteomspunnet fjell. På sørøstsida av fjellet er det to plasser som er blitt omtalt som hedenske offerplasser: Finnen, en stor stein på en åpen plass, og Alteret, som ligger i ei skogli. Jeg har aldri vært der, men har studert bilder og sett skilt som peker mot disse merkverdighetene.

Alteret er en iøynefallende og merkelig samling av store steinheller. I mine øyne ligner det en "steinstol" med sete og rygg av flere solide steinblokker. Noe som har ført til mange spekulasjoner og gitt næring til fantasien. Ingen kan med sikkerhet si om dette er natur- eller menneskeskapt.  

Nysgjerrighet og undring er viktig på en fjelltur, synes jeg. Skaper ekstra stor turglede. Mye viktigere enn turlengde, tempo og tidsbruk.