Nå har snøen forsvunnet på jordene i Børsetgrenda. Heldigvis! Men hvordan er det i marka? Er det fortsatt mye snø i høyden?

Det ville jeg sjekke i dag, 1. mai 2022.

 

220501b-morgen

Våknet tidlig, og så fram til en ny tur i Langlimarka. Kikket på termometret, som viste 4 plussgrader kl. 7.15. Tok på samme tid et bilde av Høgåsen og Børsetliin før jeg pakket sekken. En ny turdag - med store forventninger! Bestandig kjekt å komme seg ut på tur! 

 

220501c-vei

Fremdeles rikelig med snø på Seterliveien. Jeg hadde håpet at gamle skuterspor tålte vekten av en turgåer. Men, nei! Gikk gjennom mange ganger. Utenfor sporet var det råtten snø. På de verste plassene nådde snøen til knes. Burde brukt truger i dag.

 

220501d-stien

Ved Fagerhaugen smatt jeg som vanlig inn i den tette og høyvokste granskogen. Mye mindre snø der, stedvis helt bart. Fulgte den gamle seterveien, som seterfolk, krøtter og kløvhester fulgte helt til Folddalen. Kløvveien er et viktig kulturminne, etter mitt syn.

 

220501d2-blomst

Mens jeg gikk oppover bakkene, var det mye å tenke på. Jeg lurte blant annet på om maigull hadde begynt å blomstre ved oppkommet i Seterlia. Da jeg kom dit, så jeg at blomstringen hadde så vidt kommet i gang. Godt å se! Maigull er et vakkert og sikkert vårtegn.

 

220501e-skog

På toppen av Seterlia og videre innover marka er det alltid mer snø enn nede i Seterlia. Greit å være godt kjent i området. For her følger jeg seterstien (Kløvveien) som er helt skjult av snø. Men det var mye mer snø på bilveien. Og et plagsomt skifte mellom hard og løs snø.

 

220501f-sol

Gikk et kort stykke etter Seterliveien. Slitsomt! Så det var godt å gå noen meter på bar vei. Men jeg visste at bak bakketoppen, pleide det å være ekstra store snømengder. Men med høye kneløft i rolig tempo gikk det sakte, men sikkert framover mot Storfagerdalen. 

 

220501g-plassen

Jeg har lagt ut fuglemat på denne plassen siden 2009, avbrutt av noen perioder med fuglefôring på andre steder. Liker best denne plassen! Her er det et stort antall av både fugler og arter. Fra sitteplassen min har jeg god oversikt over fôringsplassen. Og hvis jeg snur meg rundt, kan jeg skue mot kjente trollheimsfjell. I tillegg er dette en solrik plass. Minuset er at dette blir en tung tur i kraftig snøvær og djupsnø. 

 

220501h-ild

Jeg hadde tenkt å være her i timesvis i dag. Mye mer spennende å sitte her enn å virre rundt i stua hjemme. Bruker mer enn nok av tid innendørs. Dessuten var været denne dagen av det koselige slaget. Så da var det vel bare å ta livet med ro. Slappe av!

 

220501i-maten

Det ble varmt, ja! Jeg har hørt om noe som kalles undervarme. Her ble det nok i meste laget. Burde ha fulgt bedre med på bålvarmen. Kunne jo ha heist opp hele greia noen hakk. Har den muligheten. Legger skylden for dårlig konsentrasjon om matlagingen på en duetrost. Den satt og sang så vakker i lia bortenfor meg. Måtte nyte fuglesangen uten opphold. En svært dårlig unnskyldning, selvsagt.  

Da duetrosten avsluttet sangkonserten, begynte jeg på middagen. Fullt etanes, faktisk. Fikk fin taffelmusikk både fra bokfink og svartrost.

 

220501j-meis

Tidligere skrev jeg ned fugleobservasjoner i notisbøker. Det har jeg sluttet med. Jeg vil heller notere ned noen observasjoner fra enkelte turer på nettsida mi. Dropper dagens "fangst". Lite å skrive om. Blir sikkert mer interessante observasjoner utover våren og sommeren.

 

220501k-diktet

Kom, mai, du skjønne milde, gjør skogen atter grønn,

og la ved bekk og kilde fiolen blomstre skjønn!

Hvor ville jeg dog gjerne, at jeg igjen deg så!

Akk, kjære mai, hvor gjerne gad jeg i marken gå!