I dag ville jeg ta en fjelltur jeg har tenkt på en god stund. I midten av mars i fjor ble det nemlig satt opp en benk, kalt kvilebenk, på Skarvan, en fjellrygg sør for Fossafjellet i Surnadal. Nå ville jeg se plassen og benken med egne øyne. Gledet meg stort til denne turen!

 

220701cSeter.jpg

Kjørte mot Todalen, men svingte av veien ved Nordvik og fortsatte etter Blomlivegen. Satte fra meg bilen ovenfor Nordviksetra og gikk i stekvarmen bort til denne kjente seterplassen. Jeg har mange bilder fra tidligere turer, men knipset et bilde i dag også. Flott setertun! Gammeldags setring på Nordviksetra tok slutt etter sommeren 1952.

 

220701dRuin.jpg

De fire seterskjela er blitt tatt vare på, mens seterfjøsa og høyløene kom bort utover 1960-tallet. Dette er restene etter seterfjøset til Gammelstua på Nordvik. De tre andre gardene som drev med seterdrift her, var Nistua, Bortistua og Oppistua.

 

220701eJuv.jpg

Fra Nordviksetra ruslet jeg sakte oppover langs Sagelva, som har liten vassføring pga. regulering. I dette området renner elva gjennom et trangt gjel. Gikk og speidet etter en snarvei for å komme over til nordsida av juvet. Fant en plass hvor det var mulig å komme seg ned i elvefaret. Verre på motsatt side, som vi ser til venstre på bildet. Tuslet et stykke videre oppover elvefaret for å finne et sted hvor jeg kunne komme meg opp på en trygg måte. Virket vanskelig! Klatring er ikke min greie. Nei, bare å gi seg. Brua lenger opp ble løsningen. 

 

220701fHytte1.jpg

Fra den vesle og godt skjulte gangbrua var det bare å ta fatt på lange og tunge bakkemyrer opp til ei hytte, kalt Per-hytta. Kom omsider fram etter utallige småpauser. Gikk i en intens varme på myrer med småbekker, kratt, gjørmehull og ekkel måssåmyr. Slitsomt!

 

220701gHytte2.jpg

Per-hytta tilhører Gunnar Nordvik. En virkelig nevenyttig kar! Hvis jeg ikke tar feil, har det først stått ei høyløe her, Bronaløa.

På dagens tur vekslet det mellom lettskya vær og sol. Mest sol! Målte ikke temperaturen, men det var vel godt over 20 varmegrader.

 

220701hBenken.jpg

Fortsatte i sneglefart oppover til Skarvan. Varmen slo mot meg i bratte kneiker med med steiner, kratt, lyng og gras. Så det var godt å endelig få sette seg ned og slappe av etter slitet. Det var kort og godt fantastisk!

Kvilebenk er jammen et passende navn! Benken er laget av Gunnar Nordvik, og den ble satt opp 13. mars 2021. Boltet fast. Ypperlig utsiktsplass! 

 

220701iSnyta.jpg

Det gjorde godt med saltmat, noe søtt og mye drikke. Samtidig kunne jeg nyte utsikten. Fjellet nærmest til venstre er Åsbøsnytå.

 

220701jBollkn.jpg

I sørvest kunne jeg betrakte Bollknubben. Jeg har vært to ganger både på Bollknubben og Fossafjellet. Og tre turer til Åsbøsnytå.

 

220701kSula.jpg

Min ene tur til Nordviksula får holde. Jeg har ikke lenger nok krutt i beina til at en slik tur blir så koselig. Mye stein på det siste stykket.

 

220701mKilde.jpg

Det ble ingen lang pause på Skarvan. Jeg skjønte at turen tilbake ville ta flere timer. Gikk forbi dette oppkommet. Godt og kaldt vann!

Å gå på mykt underlag, slik som myrer, er bra for dem som plages av smerter under fot og hæl. Kan skyldes betennelse i seneplaten under foten. Det er lurt å unngå mye gåing på asfalt og harde grusveier. Og i tillegg gå i sitt eget tempo! Det er iallfall min erfaring.

 

220701nLappm.jpg

Går vi sakte, oppdager vi lettere blomster. Jeg sliter med å holde styr på ulike orkidéer. Så takk til min fagmann Arild Krovoll! Dette er engmarihand!

Ikke mange fugler å se eller høre i dag. Rundt Skarvan var det bare løvsanger, ringtrost og heipiplerke. Samt en forskremt steinskvett. 

 

220701oSetra.jpg

Tok siste drikkepause ved hytta som ligger rett ned for ruinen etter seterfjøset til Nistua. Nedenfor ser vi de fine husa på Nordviksetra.

 

220701pBekk.jpg

Kort vei igjen til bilen. Bildet er tatt fra brua over Botnelva. Og nå var jeg virkelig omsvermet! Mygg, svartfløggu (skogflue) og et par store klegger holdt meg med selskap. Men slik er det jo på en vindstille og varm sommerdag. Ingen grunn til å hisse seg opp over det.

 

220701qSildre.jpg

Jeg ga blaffen i innpåslitne insekter. Hadde tenkt å utnytte denne sommerdagen så godt som mulig. Oppdaget et lite område med stjernesildre. Og minner fra andre fjellturer med mye stjernesildre dukket selvsagt opp. Både fra Trollheimen og andre fjellstrøk.

 

220701rBlomst1.jpg

Men den planten som skapte mest begeistring i dag, var orkidéen skogmarihand. Så den i veikanten da jeg kjørte etter Blomlivegen. Dette er en storvokst plante, skogmarihand kan bli 30-60 centimeter høy. Den vokser helst i litt skyggefull løvskog. 

 

220701sBlomst2.jpg

Her ser vi blomsten på nært hold. Stor stas å få oppleve noe så vidunderlig vakkert!

 

220701tTurrute.jpg

Et kart er lite estetisk. Setter det inn som et turtips, i tilfelle noen ønsker det. Som før fortalt, parkerte jeg ovenfor Nordviksetra. Gikk fra seterplassen langs Sagelva, over brua, fortsatte til ei hytte (Per-hytta) og gikk derfra opp til Skarvan.

Utsikten fra en fjelltopp er som kjent best på en klar høstdag. Minuset er at da har trekkfugler og fjellplanter takket for seg.

Så det spørs hva man er ute etter. Skarvan er uansett et fint turmål!