23. august 2022

Leverdalen er en lang og vakker seterdal langs Granasjøen, med mange velholdte seterhus. I boka Grender innved Trollheimen (2000) står det at det har vært ca 50 setrer i drift i Nerskogsområdet. Mange av dem i Leverdalen. På Nørrigardssetra ("Posthussetra") er det om somrene fremdels kyr som beiter på en gammel seterplass. I dag var det også en hest som forsynte seg av godt fjellgras. Den likte visst å få besøk av en turgåer.

 

220823cSeter.jpg

I 1959 ble "Gammelbua" ved samlaget på Stamnan revet og materialene ble fraktet til Leverdalen og satt opp som seterstuggu på Nørrigardssetra. 

 

220823bSeterhus.jpg

Hårstadsetra, som ligger like ved Leverdalsveien, er en gammel seterplass. Det er ikke kjent når de begynte med seterdrift her, men setringa ble iallfall avslutta i 1974. Et tilbygg til den gamle seterstuggu ble satt opp i senere tid. Jeg har tatt utallige bilder av dette fine seterhuset.

 

220823dVolla.jpg

Neste stopp på min rundtur rundt Granasjøen var Vollasetra. Det er flere setrer med det navnet, men dette er Vollasetra som ligger i en bakke et kort stykke ovenfor Leverdalsveien. Her starter det turstier fra en liten parkeringsplass nedenfor setra.

Bilveien som kom til Leverdalen en gang på 1950-tallet, gjorde det mulig å levere melka til melkebilen som kjørte melka til meieriet nede i bygda. Og som det var vanlig på setrene, hadde de også separator på Vollasetra. De laget ekte seterrømme, som var et ettertraktet produkt. År etter år kom det folk innom setra for å kjøpe seterrømme, fortalte setereieren meg for noen år siden. 

I denne delen av Leverdalen finnes det mange dyregraver. Et minne om fangstfolk som skaffet seg nødvendig kjøttmat fra storvilt. 

 

220823eGunnes.jpg

Gunnessetra er et stort seteranlegg med mange bygninger. Ikke alle husa er med på dette bildet. Fra denne seterplassen er det enkelt å ta en tur opp til Leverkinna (1188 moh.), som vi ser i bakgrunnen. Jeg har vært der to ganger, og er fornøyd med det.

 

220823fRamsess.jpg

Ramsessetra (Ramsessætra) er ei meget velholdt seter. I bakgrunnen ser vi den imponerende Brattskarven, med høyeste topp 1196 meter over havet. Tre turer dit - for å fortsette med min høyttenkning. En flott fjelltur, som jeg gjerne tar en gang til!

 

220823hRefs.jpg

Refshuskollen er det fjellet i nærheten av Leverdalen og Granasjøen som jeg har tatt flest turer til. Husker godt en skitur: Det kom stygge skrapelyder fra skiene på den steinete strekningen opp til toppvarden. Nedkjøringen ble nokså pinglete.

 

220823jPause.jpg

Det ble en lang og god pause ved nordenden av Granasjøen. Her har de laget en skikkelig rasteplass i nærheten av demningen, som bilveien går over. Jeg kunne velge en sitteplass i sol eller skygge. Begge deler gikk helt utmerket i finværet!

 

220823lKart.jpg

Fjelltraktene øst og sør for Granasjøen er som kjent ypperlig som turterreng. Året rundt! Jeg håper på flere turer dit, både til kjente og ukjente plasser.

Jeg har satt ei rød stjerne på fjell jeg har vært på. Fikk ikke med Ondusknappen og Trollhøtta på dette kartutsnittet.

Lurt å notere ned ting før hukommelsen svekkes. Jeg har riktignok ikke merket noe til det hittil. Men man vet jo aldri ...