Turminner fra Neådalen, Todalen i Surnadal kommune. De fleste bildene er fra 2013 og 2014.

 

A2Tilsyn.jpg

På sauetilsyn i Neådalen sammen med Brit G. Mye sprekere enn meg! Denne dagen ble det en ekstra lang tur. Gikk først fra Kårvatn til Nauståfossen og fulgte stien oppover på høyresida av fossen. Deretter gjennom skaret mellom Knubban og Kvennjulfjellet til Neådalen. Fortsatte til Tverrdalsvatnet og Gammelseterfjellet. Etter ei bratt og trasig fjellside havnet vi øverst i Gammelseterdalen. Derfra lett gange til Kårvatn. En lang og innholdsrik turdag!

 

A3Stien.jpg

Jeg har gått Neåstien tre ganger. Verste stedet er ei bratt og grasgrodd rasmark som går rett ned i elvejuvet. Ingenting å holde seg fast i. Skummelt! Erik på Kårvatn mente at Neåstien burde vært stengt. For farlig å gå der, sa han.

 

A4Os.jpg

Neåstien kommer opp til venstre på dette bildet. I forgrunnen utløpsosen i Nedre Neådalsvatnet.

 

A4bBerg.jpg

Mange flotte, isskurte berg i dette området. Solide og iøynefallende spor fra siste istid.

 

A5Vatn.jpg

Ved Nedre Neådalsvatnet. Neådalen fortsetter til venstre for bildet. Kommer etter hvert opp til Øvre Neådalsvatnet.

 

A6Fjelltopp.jpg

Rett opp for Nedre Neådalsvatnet ser vi et skar mellom Neådalsfjellet til venstre og litt av Gammelseterfjellet til høyre. Tohatten i bakgrunnen. Bak Neådalsfjellet har vi Tverrdalen. Vi kalte den for "Jervdalen", fordi jerven tok mange sauer der. En av saueeierne mistet 30 % av lammene.

 

A7Skar.jpg

Den gamle ferdselsveien gikk altså gjennom skaret mellom Knubban og Kvennjulfjellet. Her har det vært trafikk av folk og fe i lang tid.

 

A8Kvenn.jpg

Fra skaret er det fint å gå til topps på Kvennjulfjellet (Kvennjolfjellet). Min første tur dit tok jeg sammen med to i nabohuset. Den andre gangen gikk jeg sammen med to todalinger for å kikke etter sauer. Skodde på toppen, men god sikt nede ved gjeterhytta ved Øvre Neådalsvatnet.

 

A8bSkjerd.jpg

Utmerket utsikt på min første tur. Fra rundt 1100 moh. kunne vi beskue Skjerdingfjellet med sin velkjente, taggete topp.

 

A9Kart.jpg

Kartet viser fjellområdet hvor vi drev med sauetilsyn. En spennende sommerjobb i et vakkert og veldig variert fjellandskap.

 

A10Kårvatn.jpg

Jeg pleide å parkere ved Kårvatn. De to fjelltoppene vi ser, er Knubban (Knobban). Gikk til Øvre Neådalsvatnet på ca. tre timer. Inkludert "kikkert-pauser".

 

A11Foss.jpg

Vi brukte vanligvis den bratte stien på høyresida av Nauståfossen. Etter stigningene kommer vi til skaret hvor Neådalen åpenbarer seg. Et storslagent syn!

Jeg kunne tenkt meg en tur til Neådalen igjen, hvis det blir mulighet for det. En fantastisk fjelldal - som har gitt meg mange gode minner!