26. oktober 2023

Skarven, Brattskarven mfl. er et vanlig fjellnavn i Norge. Ivar Aasen skrev at skarv kunne bety "en nøgen Klippe, et Bjerg hvorpaa intet voxer."

 

231026bStienHund.jpg

Vi fulgte turstien fra Seterbøen i Bøverdalen (i Surnadal) til toppen på Skarven. 2,95 km én vei og 633 høydemeter.

Her rusler vi oppover på den fine, langstrakte fjellryggen langs Nerlidalen. Trivelig å gå på denne tørre og faste stien!

 

231026cBygda.jpg

Tok en kort matpause ved Nerlidalen. Mens vi inntok mat og drikke, kunne vi skue ned til Bøverdalen og mot en flott fjellrekke i det fjerne.

 

231026dHøystakk.jpg

Nydelig, blå himmel over Høystakken (t.v). Vanskelig å ikke tenke på mine turer dit: To fotturer, én skitur og én tur med stegjern på isskare.

 

231026eBakke.jpg

Nokså bratt det siste stykket på turen. Etter denne stigningen kommer vi opp på slakere terreng og kan endelig se toppvarden. En lettelse!

 

231026fVarden2.jpg

Toppvarden står på en liten, vindutsatt bergtopp, 649 meter over havet. Mye å kikke på for både to- og firbeinte.

Skarven er i år et Stikk UT!-mål. På årets liste er det mer enn 500 turmål. Jeg registrerer turer når jeg likevel er på en Stikk UT!-post.

 

231026gBotnasetra.jpg

Mot nordøst kan vi så vidt skimte Botnasetra ved nordenden av Botnavatnet i Heim. Tursti derfra til Hardbakkhytta (KNT). Gikk denne ruta ganske nylig etter å ha tatt mange turer fra Myrholten i Bøverdalen. Et godt alternativ til turstien fra Myrholten.

 

231026hSaufj.jpg

I vestlig retning ser vi Saufjellet med Hjelmkona og Hjelmen til venstre i bildet. Har vært på alle de tre toppene. Likte best turen til Saufjellet via Bøverfjordsetrin. En innholdsrik tur gjennom ei setergrend og med fjelltjæreblom på toppen. Fikk sett og opplevd mye på den turen.

 

231026iBålet.jpg

Et bål gjør susen! Også på en fjelltopp. Trenger ikke være så stort for å gi god varme og kokemuligheter.

 

231026jHE.jpg

Vi satt lenge og koste oss på toppen denne finværsdagen i oktober. Turen til Skarven er en "Rød-tur", dvs. krevende. 

 

231026kHund.jpg

De to sprekeste i følget var tålmodige og ventet alltid på oss som hadde mindre futt i kroppen. Selvsagt hyggelig det da!

 

231026lRuta.jpg

På morotur.no er det mange opplysninger om ruta fra Seterbøen til Skarven. En topptur med et praktfullt utsiktspanorama!