Snota er et fantastisk fjell som stikker sin "snute" høyt til værs nord i Trollheimen. Et uhyre populært turmål!

Fikk min aller første tur til snottoppen sammen med onkel Edvin og søskenbarn Håvard fra Edøya. Tror jeg var rundt 15 år den gangen. Senere er det blitt mange turer til fots, samt tre skiturer. Vårturer på ski har fristet svært mange. Har blitt en tradisjon.

 

1945bSvartv.jpg

Bildene er fra ulike turer, år og årstider. Dette er Svartvatnet. Turistlina fra Breiskaret i Folddalen kommer hit, og fortsetter i et bratt terreng.

 

1945cBergfl.jpg

Et kort stykke ovenfor Svartvatnet kan vi rusle på noen fine bergflater. Fast grunn under føttene! Er nok enkles å gå her når berget er tørt.

 

1945dBergart.jpg

Lenger opp går stien forbi en flott bergart, rød kvartsskifer. Litt spesielt! Når det er tid for det, kan vi også studere nydelige fjellplanter.

 

1945eVarden.jpg

Toppvarden på Snota, 1668 moh. Fra toppen har vi en storslagen og imponerende utsikt i alle retninger. Helt fantastisk!

 

1945fHEJorunn.jpg

Ikke lett å holde styr på alle fjelltoppene i det fjerne. Nevner bare at vi kan skimte Gråkallen i Trondheim og fjell på Dovre når sikten er god.

 

1945gBreen.jpg

Øverste del av Snotbreen, Litlsnota helt til høyre. Turruta fra Vassdalsvatnet i Vindøldalen går på vestsida av Litlsnota. Passerer tjernet på bildet. Et bra alternativ til ruta fra Folddalen. Stien oppover fra Breiskaret er veldig myrete, mens det fra Vassdalsvatnet er et tørt fjellterreng. Med steinurer her og der. Har gått der kun én gang.

 

1945hBrefallet.jpg

Nederste del av Snotbreen, det vil si brefallet. Vi kan beskue dette fra stupkanten ved toppvarden. Høydeskrekk er nok ingen fordel.

 

1945iTjern.jpg

Vannet fra breen fører med seg leirpartikler som skaper en irrgrønn farge på tjern nedenfor. Leirtjønna ligger lenger nede. Passende navn!

 

1945jHøst.jpg

Snota sett fra Storbekklia en nydelig høstdag. Høstturer i skog og fjell er ekstra stemningsfullt!

 

1945kSnotaSnø.jpg

Vinteren skjuler fargene i landskapet. Men for alle som liker skigåing, er vinteren rett årstid. Snota er et spennende mål på finværsdager!

 

1945lSnotaVår.jpg

Etter vinter kommer vår! Her ser vi den majestetiske Snota fra en ny vinkel, fra den enorme Stormyra ved Storsetra i Folddalen.

For mange år siden overnattet jeg i sovepose på en tørr plass mellom noen bjørketrær ovenfor Stormyra. Så rett mot "Trollheimens dronning"! Gledet meg også over krikkand, småspove, vipe, enkeltbekkasin og blåstrupe. Kjekt å våkne til liflig fuglesang langt til fjells. 

 

1945mSeter.jpg

Avslutter med et velkjent motiv: Den idylliske Fuglsøysetra med den forlokkende Snota i bakgrunnen.

Turopplevelser mine til Snota kan ikke beskrives med ord. Og blir det ikke flere turer til snottoppen, kan jeg glede meg over bildene.