Tanken var å ta en kort biltur og deretter en kort fottur. Og slik ble det! Det øverste bildet viser utsikten fra Mulneset mot Kvanne.

Men før jeg kom til dette fine utsiktspunktet, opplevde jeg litt av hvert.

220313b-gard

Kjørte et stykke forbi Åsbøen og parkerte ved starten på Haltbakkveien. Kunne ha kjørt lenger, men man ser og hører mer når man går.

Kom først til Sjøtrøa med sine vakre og velholdte hus. Eieren, som bor i Kristiansund, har lagt ned utallige arbeidstimer for å gjøre plassen så praktfull. Både han og familien er her titt og ofte.

 

220313c-bygning

Ruslet videre etter Haltbakkveien og passerte både gamle og nye bygninger. Som fotomotiv liker jeg best gammeldagse hus, som har særpreg og ei innholdsrik fortid. Slik som dette fjøset. Rart å tenke på all aktiviteten som har vært i og rundt et fjøs. Vanskelig å fatte.

På enden av veien ble jeg omringet av frittgående geiter. Eieren fortalte at de også har hatt frittgående høns. Snøen har krevende kår på denne plassen. Jeg har lest at høner som tusler rundt utendørs, legger sabla gode egg. En påstand jeg ikke har noen mening om.

 

220313d-sti

Fortsatte videre gjennom ei solvendt li med mye hassel, også kalt halt. Fulgte en god sti, en gammel kjerrevei til Kvanne, ble jeg fortalt. Nøttekjerr er en yndet lokalitet for spettmeis, ekorn og mus. Før i tida plukket folk hasselnøtter for å selge dem. En grei inntektskilde.

 

220313e-fjell1

Etter å ha kommet ut av skogen, kunne jeg skue mot velkjente todalsfjell, slik som Skjerdingfjellet og Snøfjellet. Flotte fjelltopper!

 

220313f-fjell2

Smisetnebba er også et iøynefallende fjell. Har aldri gått dit, men har vært på nabofjellet Flånebba to ganger. Fenomenal utsikt!

 

220313g-skilt

Kom da omsider fram til Mulneset etter å ha brukt øyne og ører etter beste evne. Knipset litt for å bevare noen synsinntrykk for framtida.

 

220313h-Kvanne

Satte meg på utsiktsplassen og kikket mot Kvanne. En idyllisk plass med bolighus som vender mot sør. Og med lite snø! I forhold til Rindal iallfall.

 

220313i-fergekai

Bilferga går fram og tilbake mellom Kvanne og Rykkjem. Denne fergeturen tok jeg veldig mange ganger da jeg i flere tiår pendlet mellom Rindal og Kleive i Molde. Har blitt en del turer i senere år også. Flotte turmål både i Sunndal og Tingvoll. Noe å tenke på i år også.

 

220313k-kart

Turruta. Tenkte å gå tilbake om Bjørndulu og Åsbøen. Oppdaget at det ennå var mye snø på tømmerveien inne i skogen. Snudde etter et kort stykke, merket med ? på kartet. Listet meg nedover den bratte skoglia. Jeg visste at midt i lia var det en langstrakt bergrygg. Måtte unngå den.

Hjortestier over alt! Men når dyretråkkene forsvinner og tretoppene nedenfor blir borte, er det tegn på at framkommeligheten lenger nede er så som så. Men med sakte tempo og litt spekulering gikk det bra.  

 

220313l-gardstun

Tilbake til Sjøtrøa, hvor det ble en lang pause. Dagens eier fortalte at det var oldefaren hans som slo seg ned her. Opprinnelig var det en husmannsplass. I det siste har det skjedd enormt mye på plassen. Eieren, som nå er pensjonist, har virkelig skapt en helt unik plass. Vanskelig å beskrive med få ord.

Kan nevne at på låven er det oppholdsrom med utsyn mot sjøen, samt en samling med gjenstander, utstyr og redskaper fra gamle dager. Hjelpemidler som ble brukt før i tida.  

 

220313m-skute

På ingressbildet så vi ei moderne ferge. Passer bra å avslutte med et bilde av denne fantastiske seilskuta. Laget av en nevenyttig kar fra disse traktene. Imponerende arbeid! 

Det ble en begivenhetsrik søndagstur i Surnadal. Med inntrykk og minner fra både den gamle og den nye tid.