20. mai 2023

Denne lørdagen så ut til å bli en finværsdag med sol, høvelig turtemperatur og helt vindstille. Vi måtte derfor komme oss ut for å utnytte dagen til turgåing. Kjørte hjemmefra klokka ni og satte fra oss bilen på Flessa. Hele dagen lå foran oss!

 

230520bBekkeblom.jpg

Første mål var den nedlagte garden Trodalen, som vi ser på øverste bilde. Vi gikk etter den gamle ferdselsveien fra Flessa og kikket på så mange ting, blant annet bekkeblom (soleihov), en vakker vårplante. Hørte flaggspett, grønnspett og andre våryre fugler. Alltid trivelig!

 

230520cFoss.jpg

Fallet i Tjuvåa var ekstra flott i dag. Store mengder smeltevann stømmet hastig ned til sjøen. Fortsatt mye snø i høyere strøk.

 

230520dVann.jpg

Mye vann i Trodalselva også. Kaldt og godt drikkevann! Ypperlig til kaffekoking. Her hadde Trodalen både sag og bekkekvern.

 

230520eTrapp.jpg

Stekvarmt på den store hustrappa. Gikk raskt inn i granskogen for å ta matpausen. Hoggormene kunne bare få kose seg i husmurer og steinurer.

 

230520fInfo.jpg

Trodalen har en lang og innholdsrik historie. Den som vil få et gløtt inn i fortida, kan studere infotavla på husveggen.

 

230520gRuin.jpg

Etter en lang pause gikk vi til Nessadalen med Nessa-setra. Før det ble seterdrift her, var det på 1600- og 1700-tallet to markagarder i Nessadalen: Surndalsnes (Nesset) og Haugen. Etter at markagardene ble nedlagt, ble området brukt til setring av Trodalen og Flessa. 

Garden Surndalsnes lå like ved seterplassen, og der har jeg vært mange ganger. Men hvor lå Haugen? Det var dagens store spørsmål. Før vi kommer til Surndalsnes, er det en stor og markert haug. Måtte vel være der oppe? Jo, da! Fant både gammel dyrkamark og rester etter husmurer. Dette måtte være stedet hvor Haugen lå i sin tid. En interessant oppdagelse!

 

230520hMurer.jpg

Gikk så ned til Nessa-setra. Dette er novsteiner etter Flessa- fjøset. Trodalen hadde eget fjøs like ved. Men de hadde felles seterbu, Nessa-skjelet.  

 

230520iHus.jpg

Slik ser Nessa-skjelet ut i dag etter å ha blitt restaurert. Dette er det eneste huset som står på seterplassen i dag. Huset var opprinnelig ei "røykjestue" på garden Surndalsnes, og ble flytta hit for å brukes som seterbu (seterskjel). Hva som har skjedd innenfor disse veggene, skulle jeg gjerne ha visst.

 

230520jHegg.jpg

Fra den gamle og historisk spennende bygningen i Nessadalen tuslet vi til toppen på Tømmerlundlia og derfra ned til Flessa.

Vi fikk en maidag med heggeduft og fred. En lang og hyggelig turdag!