9. juli 2023

Juli er ikke min favorittmåned for turgåing. Men den fantastiske blomstringen gjør at juli havner høyt oppe på lista mi. 

I dag ville jeg ta en tur til Bolmsetrin, ei setergrend ved Bøllu nord for Bølluvatna i Rindal. Etter mitt skjønn en bra turplan!

 

230709bBur.jpg

Gikk først gjennom Langlimarka. Fulgte som vanlig den gamle kløvveien fra Langlia til Folddalen, ikke "snarveien" over et myrområde som Trondhjems Turistforening har merket i nyere tid. På bjørka ser vi et rødmerke fra tida da turistlina gikk akkurat her.

Et svartkvitt-par irriterte seg over turgåeren som kom. De var nok bekymret for avkommet sitt. Bra at foreldre tar ansvar!

 

230709cLøe.jpg

De som deltar i Fjelltrimmen i 2023, får 3 trimpoeng når de kommer til Knapphaugløa. På Bolmsetrin er det 10 poeng. Last ned appen Trimpoeng, hvis et slikt trimopplegg er noe for deg. Arrangør er Turstigruppa i Rindal IL. 

 

230709dGadd.jpg

Jeg har ofte lurt på hvorfor en del gamle og digre gadder (tørrfuruer) har fått en tydelig vridning på stammen. Noe svar har jeg ikke.

 

230709eBru.jpg

Har kommet fram til brua over Litlbøllu ved Knapphaugen. Herfra er det nylig blitt merket en sti med blåfarge inn til Bolmsetrin. Stien går etter en gammel setervei. Jeg har også gått stien før den ble merket. GPS-en min mente det var 2,44 km fra brua til Bolmsetrin. 

 

230709fSti.jpg

Stien går over mange kjedelige myrområder, men byr også på tørre og fine partier. En nokså kort og lett tur!

Totalt sett fikk jeg i dag en fjelltur på minst 10 km. Jeg ville utnytte denne julidagen godt, så jeg tuslet rundt i over sju timer. Vel anvendt tid! 

 

230709gOra.jpg

Bestandig trivelig å beskue den mektige Ura (Ora). Et majestetisk fjell som tøyer seg hele 1178 moh. Attraktivt turmål!

 

230709h2Bakk.jpg

På Bolmbakksetra (Bakkasetra) er det blitt satt i gang en skikkelig renovering. Og setervollen er blitt godt og grundig ryddet. Veldig hyggelig å komme til en så velholdt seterplass!

 

230709iFlekk.jpg

På denne turen så jeg enorme mengder med flekkmarihand. Dette flotte eksemplaret fotograferte jeg på Bolmbakksetra. 

 

230709jAust.jpg

På Bolmsetrin var det i sin tid fire garder som drev med setring. En av disse var Austistu Bolme. Dette er seterskjelet. 

 

230709kDalheim2.jpg

Jeg la merke til at Toril hadde vært her ganske nylig og ryddet rundt Dalheimsetra. Så fint ut! (Ingressbildet er også av Dalheimsetra.)

 

230709lVolla1.jpg

Ruslet deretter bort til Bolmvollsetra (Vollasetra). Et malerisk seterhus! I min ungdom var Bolmsetrin et populært turmål i påska. Mye folk!

 

230709mVollas2.jpg

I årene 1946-1949 ble seterdrifta på Bolmsetrin avsluttet av samtlige brukere. I dag fungerer husa som hytter. Også en nyttig funksjon!

 

230709nKart.jpg

Oversikt over setergrenda. På grunn av mye myr og vått lende, synes jeg personlig det er mest trivelig med skiturer til Bolmsetrin.  

 

230709nKnapphaug.jpg

Gikk sakte, men sikkert framover på tilbaketuren også. Her ser vi mot Knapphaugen, en velkjent plass for meg. Mange gode minner fra dette området!

For insektsvermen som fulgte meg på hele turen, ble det en heller mislykket dag. Jeg hadde nemlig på meg ei spesiell turskjorte med et meget tett stoff som insekter ikke klarer å trenge gjennom med stikke- og sugesnabelen. I tillegg en stor og vid hatt på hodet. Som kjent er regnklegg og blinding svært pågående blodsugere. De fikk en drittdårlig dag "på jobben" denne sommerdagen.

 

230709oBlomst.jpg

Som allerede nevnt, er juli ei vidunderlig tid for alle som liker å kikke på blomster. En interessant hobby! Her har vi stormarimjelle.

Dagens største opplevelse var likevel et gluttsnipe-par som varslet på lang lei. Min førte observasjon av denne flotte vaderen i år. En ekstra god følelse! Det er ufattelig mye vi kan oppleve i naturen. Men da må vi komme oss ut av hjemmets lune rede.