13. april 2011 og 5. mai 2016

Jeg liker å ta turer som gir oss glimt fra en svunnen tid. Det kan vi få oppleve på Aspøya i Tingvoll.

Førsteleddet i navnet Vettafjellet har en viktig historisk bakgrunn: En vete (vette, våttå, vedvarde, ildvarde) var et signalbål eller en bålplass som inngikk i et omfattende varslingssystem for krigsfare og mobilisering i middelalderen. 

110413bReinsfj.jpg

De to første bildene er fra min andre tur til Vettafjellet på Aspøya, 5. mai 2016. Utsikten fra toppen på Vettafjellet er aldeles praktfull i alle retninger - mot fjell og fjorder. Her ser vi rett mot Reinsfjellet i Gjemnes.

 

110413cKart.jpg

Setter inn et kart for å vise to turruter til Vettafjellet. I 2016 gikk jeg etter turstien som starter fra Boksasp (2). God skilting, anvist P-plass og merket tursti. Lettgått terreng, men stedvis myrete. Etter kort tid når vi toppen på Vettafjellet. Der kan vi glede oss over en storslagen utsikt.

Tok den aller første turen min til Vettafjellet 13. april 2011. Da startet vi fra Aspa (1). Jeg har kjørt over Aspøya utallige ganger. Pendlet mellom Rindal og Kleive i flere tiår. Jeg fikk omsider kommet meg opp på denne fenomenale utsiktstoppen. Kan anbefale en tur dit! 

 

110413dBauta.jpg

Men før vi tok fatt på selve fjellturen i 2011, ville vi kikke på noen gamle og kjente kulturminner på Aspa. Her er det mange røyser og tre fine bautaer. Den største er hele seks meter høy! Lurte litt på hvordan datidens mennesker hadde klart å reise denne enorme steinen. 

 

110413eStein.jpg

Etter å ha fordypet oss en smule i fortidens mysterier, dro vi videre. Fant fort området hvor stien fra Aspa til Vettafjellet starter. Vi var spente på hva som ventet oss av opplevelser på denne nydelige aprildagen i 2011. 

Men hvor kunne vi sette fra oss bilen? Så ingen parkeringsplass. Smale veier! Snakket med en imøtekommende gardbruker som sa vi kunne kjøre etter en traktorvei over innmarka hans. Takket selvsagt for det! Å bare ta seg til rette på privat grunn, er vanligvis ingen god idé. 

 

110413fUtsikt.jpg

Oppe på Vettafjellet er det et uvanlig flott rundskue. Av fjorder kan nevnes Tingvollfjorden, Kvernesfjorden, Freifjorden, Bremsnesfjorden og Batnfjorden. Sistnevnte ser vi til venstre på bildet. Fjorden går innover til Batnfjordsøra.

Vi ser også en fin fjellrekke med snødekte topper. De tre fjellene fra høyre er Stokknoken, Storfjellet og Harstadfjellet. Jeg har vært på Harstadfjellet, men aldri satt mine bein på Stokknoken. Dette flotte utsiktsfjellet har stått på turplanen min i mange år. Men gjennomføringen har uteblitt.

 

110413gHøgfj.jpg

Her skuer vi mot Tingvollfjorden og Gylstranda. I midten bakerst har vi det høyreiste Høgfjellet. Et fantastisk turmål for alle som er ute etter litt krevende toppturer. Jeg stod ved toppvarden i en slags gledesrus 17. mai 2013. Helt enorm utsikt! Ser blant annet mange trollheimsfjell.

Mellom toppen på Høgfjellet og fjorden stikker det opp en mørk og tydelig fjellknaus. Dette er Gammelvetten. Enda et minne fra fortida.

 

110413hKanal.jpg

Etter å ha kommet ned fra Vettafjellet denne vakre vårdagen i 2011, kjørte vi til Nålsundkanalen på nordenden av Aspøya. En idyllisk plass!

Lukta av sjø, tang og tare skaper en særegen stemning, synes jeg. Også veldig kjekt med hyggelig selskap på en turdag.  

Det ble mange fine opplevelser fra fjord til fjell på denne turen.