I romjula (2021) satt jeg og kikket på gamle turbilder. En tur jeg husker ekstra godt, var toppturen til Høgfjellet i Tingvoll, 17. mai 2013. Legger ut noen bilder derfra på nytt, så jeg kan ha dette kjære turminnet mitt lett tilgjengelig. Et fantastisk turmål!

 

2013-b2

Kjørte til Gylstranda ved Tingvollfjorden og parkerte ved Hammaren, et nedlagt gardsbruk. Herfra går det en bratt sti til Hammarsetra.

 

2013-c

Stien går gjennom Gylhamran naturreservat. Dette området er vernet fordi vi her har fylkets mest artsrike edelløvskog. Stien er tydelig og delvis merket. I starten, som vi ser her, er det ikke så bratt. Blir merkbart brattere lenger oppe i lia. Svært bratt, egentlig. 

 

2013-d

Etter ei styggbratt og slitsom skogli var det godt å komme opp til Hammarsetra. Setra ligger på ei lita flate eller et platå høyt oppe i lia. Virkelig en spektakulær seterplass. Også et egnet sted for hoggorm. På denne maidagen var det både lunt og varmt på  plassen.

 

2013-e

Det er vel unødvendig å si at det ble en skikkelig pause på denne kjempeflotte utsiktsplassen. Her kan vi sitte og skue mot mektige fjell i Trollheimen. Vi ser blant annet Skjerdingfjellet, Snøfjellet og Trolla omlag i midten langt bak. Imponerende utsikt!

 

2013-f

Traff andre som også ville til topps på Høgfjellet denne høgtidsdagen, 17. mai 2013. Og humøret var tydeligvis på topp. Disse fire har år etter år gått i 17. mai-tog i Kristiansund. Denne gangen ville de ta en tur sammen i fjellet. Noe også jeg mente var en meget god idé.

 

2013-g

En tur til Høgfjellet byr på storslått utsyn. Her ser vi rett over Tingvollfjorden til Reinsfjellet. Skimter mastene på toppen.

 

2013-h

Reinsfjellet og Gjemnes i bakgrunnen. Nærmest  har vi Gammelvetten. Bildet er tatt fra den lange fjellryggen oppover til toppvarden.

 

2013-i

Ved toppvarden, 680 moh. Tidsbruk og avstander er jeg ikke alltid så opptatt av. Viktigere å nyte turen og se seg rundt i alle retninger. Kan nevne at turlengden fra Hammaren til toppen på Høgfjellet (én vei) er 2,4 km, 670 høydemeter og turgradering Rød (krevende).

 

2013-j2

Ruslet sakte nedover, og tok en ny pause på Hammarsetra. Det var så fint å se grønnfargen som hadde begynte å komme fram på den gamle seterplassen. Grønt gras, liflig fuglesang og herlig vårvarme. Vanskelig å få det stort bedre.  

 

2013-k

Jeg har tidligere skrevet at mine favoritt-måneder for turgåing er mai og september. Har ingen grunn til å trekke tilbake den uttalelsen. Og med synet av en rekke med kjente trollheimsfjell i det fjerne, blir det tilnærmet perfekt. Et kjært turminne fra Tingvoll i 2013.

I tillegg til turen til Hammarsetra 17. mai 2013, har jeg vært her to ganger senere: 14. april 2019 og 7. mai 2021. Kun én gang helt til Høgfjellet. 

 

2013-l

Kusymre ved Hammaren. Et praktfullt syn! Enda en god grunn til å ta en maitur til Hammaren og Høgfjellet.